Groeiende behoefte aan eigen netwerkmodellen

‘no deal’-brexit

In Europa geloven we nog in vrijhandel. Maar elders in de wereld zetten regeringsleiders hun handelsbelangen steeds vaker in als politiek instrument. Daardoor neemt de onzekerheid in supply chains toe. Dat leidt tot een groeiende noodzaak voor bedrijven om zelf competenties op het gebied van supply chain network design te ontwikkelen.

Door Marcel te Lindert en Martijn Lofvers

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China lijkt het gevolg van een onbezonnen eenmansactie van Donald Trump. Maar er is meer aan de hand. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten steeds meer hun handelsbelangen en steeds minder hun militaire middelen inzetten als geopolitiek machtsinstrument. ‘Over veel maatregelen van Trump bestaan binnen de Amerikaanse overheid meningsverschillen, maar iedereen lijkt ervan overtuigd te zijn dat China een oneerlijke concurrentiepositie heeft. Verschillende signalen wijzen erop dat de Amerikaanse overheid de handelsoorlog helemaal wil uitspelen’, zegt Frans-Paul van der Putten van Clingendael, het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen.

Wie de kranten openslaat, ziet meer situaties waarbij handelsbelangen als politiek instrument worden ingezet. Denk aan de brexit. Dankzij het onvermogen van de Britse regering om keuzes te maken, verkeren bedrijven al meer dan twee jaar in onzekerheid. Kunnen zij straks nog zonder beperkingen goederen naar of uit het Verenigd Koninkrijk transporteren? Toyota houdt er nu al rekening mee dat de fabriek bij Birmingham dicht moet bij een harde brexit, simpelweg omdat de strakke leverplanning van onderdelen van het Europese continent dan in gevaar komt.

Amerikaanse strafmaatregelen

Of denk aan het nucleaire akkoord met Iran uit 2015, dat Trump tegen de zin van de Europese Unie heeft opgezegd. Welk bedrijf uit Europa durft toch zaken te doen met Iran met het risico te worden getroffen door Amerikaanse strafmaatregelen? De vermenging van economie en geopolitiek heeft impact op wereldwijde supply chains, stelt Van der Putten. ‘Natuurlijk, supply chains veranderen voortdurend. Maar nu de politiek een factor van belang wordt, neemt de onvoorspelbaarheid flink toe.’ … … …

Meer lezen?

Lees nu het complete interview op iPad- of Android-tablet >>

of

neem een print-abonnement >>

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 7 – 2018.