Groeiend aantal vaste banen in industrie

De industrie groeit, en dat lijdt nu ook tot meer vaste banen. In de maand oktober kregen meer mensen er een vaste baan dan in de vierenhalf jaar daarvoor het geval was, bericht het AD van 3 november 2015. Een opsteker voor de hele economie, want als er meer banen in de industrie komen, volgt de rest doorgaans ook.

Marcel Bon van de NEVI, de vereniging van inkoopmanagers, spreekt van een doorbraak. De NEVI meet iedere maand de industriële activiteit en de vooruitzichten voor de industrie. Volgens Bon gaat het al een hele tijd goed met de industrie. ‘De productie groeit. Vooral de export is al een hele tijd sterk.’

Tot voor kort leidde die groei echter niet tot extra banen. Bedrijven vingen de groei op met bestaand personeel of er werden uitzendkrachten ingeschakeld. ‘De werkgelegenheidsindex bleef daar ver bij achter. Er was lichte groei, maar bedrijven waren toch heel terughoudend met het aannemen van nieuw personeel’, laat Bon in het AD weten.

Trendbreuk

Afgelopen maand was er opeens een trendbreuk waarneembaar. Bon constateert dat de index opeens opmerkelijk hard stijgt. ‘Je ziet nu duidelijk dat bedrijven hun personeelsbestand uitbreiden. De groei is niet langer op te vangen met bestaand personeel. Bedrijven zien dat de orderontvangst goed blijft en de productie ook.’

De groei van het aantal banen in de industrie is hoopgevend. ‘De industrie loopt altijd voorop bij de groei. Als de werkgelegenheid daar aantrekt, volgt de rest op termijn’, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Overigens kan het CBS de cijfers nog niet bevestigen. Het treedt zelf pas half november met de werkgelegenheidscijfers over het derde kwartaal naar buiten.