Groei in transport en logistiek zet door, maar blijft kwetsbaar

transport en logistiek

Bedrijven in transport en logistiek zien de markt dit jaar herstellen. Er zijn weer meer bouwmaterialen nodig, consumenten kopen meer goederen en de industrie remt niet langer sterk af. Tegelijkertijd zijn de onzekerheden in de internationale activiteiten groot en kunnen importtarieven vanuit de Verenigde Staten de goederenhandel parten gaan spelen. Al met al verwacht de sector als geheel dit jaar een volumegroei van 1,5 procent, blijkt uit het nieuwe vooruitzicht Transport en Logistiek van ING Research.

Na jaren met uitschieters zijn de extremen in de transport- en logistieksector voorbij. Het goederentransport vertoont gematigde groei en in het personenvervoer is het terugkeereffect na corona inmiddels uitgewerkt. Maar geopolitieke spanningen en protectionisme zorgen voor onrust en de vele internationaal actieve bedrijven in Nederland kampen daardoor met grote onzekerheid. Gunstig is wel dat Europa op het punt staat om veel meer te investeren in infrastructuur en defensie, en daar zal ook de sector Transport en Logistiek van profiteren.

Wegtransport en logistieke dienstverlening uit dal

Volgens ING wordt in het wegtransport en de logistieke dienstverlening dit jaar het lastige ‘correctiejaar’ 2023 verder goedgemaakt. Geholpen door toenemende koopkracht en een positieve omslag in de bouw, wordt hier voor 2025 een groei van 1,5 procent verwacht. Belangrijk is ook dat opdrachtgevers uit de industrie niet verder terugzakken; dit is voor veel transportbedrijven een rem geweest.

Rico Luman, Sectoreconoom Transport & Mobiliteit bij ING Research: ‘De capaciteit in het wagenpark en in warehouses is nog wel ruim, wat het lastig maakt om prijzen voldoende te verhogen. Vooral in het wegtransport, waar loonkosten sterk doorwerken, zorgt dat voor margedruk. Lang niet alle bedrijven ervaren daarmee verbetering.’

Protectionisme raakt internationale logistiek

Met de aankondiging van importtarieven door de Verenigde Staten kunnen meer Europese goederen extra belast worden. Ook kunnen tegenmaatregelen volgen. Dit kan bijvoorbeeld de export van bloemen treffen en voor nieuwe ontwrichting zorgen, terwijl supply chains toch al onder spanning staan. Bij verdere escalatie krijgen im- en exporteurs daar last van, stelt ING. Tegelijkertijd staat vanuit Europa onder andere de grote instroom van aankopen bij Chinese webwinkels ter discussie. Wel kan meer productie in Europese landen tegenwicht bieden. Hiervoor moeten dan ook meer grondstoffen via Nederland worden aangevoerd.

Herstel in het OV duurt langer dan verwacht

De steeds verdere terugkeer van reizigers in het openbaar vervoer (OV) lijkt vijf jaar na de coronaterugval voorbij. In 2024 lag het reizigersvolume nog altijd zo’n 7 procent lager dan in 2019 en 2025 is haperend begonnen. Thuiswerken is blijvend en heeft meer impact op de aantallen treinreizigers dan op het wegverkeer. De groei wordt dit jaar ook geremd door veel onderhoudswerkzaamheden, een lage punctualiteit en duurdere treinkaartjes. Waar de verwachting tijdens de coronacrisis was dat het reizigersvervoer rond 2025 weer op het oude niveau zou zijn, gaat dit veel langer duren. Volgens de NS zelf tot 2030.

Vrachtvluchten Schiphol komen mogelijk in de knel

In de luchtvaart blijft de vraag naar personenvervoer juist sterk, ondanks de flink in prijs gestegen vliegtickets. Daarnaast drijven fors hogere luchthaventarieven en CO2-beprijzing de tarieven in 2025 verder op. Tegelijkertijd is de capaciteit van Schiphol begrensd. In 2024 kwam het aantal vluchten met 473.800 al dicht bij de beoogde limiet van 478.000. Volgens ING betekent dit waarschijnlijk ook dat er meer reizigers zullen uitwijken naar luchthavens in België en mogelijk Duitsland.

Met de capaciteitsbeperking bestaat echter ook de kans dat het aantal economisch relatief belangrijke vrachtvluchten in de knel komt. Het netwerk van Schiphol is de afgelopen jaren met 301 bestemmingen (zo’n 10 procent minder dan in 2019) wel redelijk goed overeind gebleven, maar zal volgens ING niet snel op het oude niveau terugkeren.