Groei export Nederlandse industrie neemt duidelijk af

groei export Nederlandse industrie

De groei van de export van de Nederlandse industrie is sterk aan het afnemen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nevi Inkoopmanagersindex. De index daalde van 57.8 in mei naar 55.9 in juni, wat wijst op een groeivertraging. Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro, ziet echter ook een lichtpuntje. ‘De wereldwijde groeivertraging van de industrie en de heropening van Chinese fabrieken zouden eindelijk kunnen leiden tot een normalisatie van supply chains’, aldus Swart.

‘De groei is er vooral uit bij de nieuwe exportorders, die nauwelijks nog toenamen. De vraag vanuit Europa, China en Rusland is zwakker. Toch groeit de Nederlandse industrie sneller dan die in Duitsland en in de eurozone als geheel’, zegt Swart. De industriële productie lijkt zowel in Duitsland als in de eurozone af te nemen, blijkt uit de voorlopige inkoopmanagersindices van S&P Global. Deze afname wordt vermoedelijk veroorzaakt door de hoge inflatie en de economische onzekerheid.

Normalisatie van supply chains

Ondanks alles waren Nederlandse industriële ondernemers in juni optimistischer dan in de drie maanden ervoor. Wel wordt het optimisme nog altijd getemperd door de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Swart: ‘Al met al lijkt het er toch op dat de Nederlandse industrie nog wat kan groeien. De wereldwijde groeivertraging van de industrie en de heropening van Chinese fabrieken zouden eindelijk kunnen leiden tot een normalisatie van supply chains, waardoor onderdelen en materialen beter verkrijgbaar kunnen worden.’

Levertijden verder toegenomen

De levertijden namen nog steeds toe in juni, maar wel in het laagste tempo sinds oktober 2020. ‘Nederlandse bedrijven hebben goed gevulde orderportefeuilles. Zelfs als de vraag afzwakt, kunnen zij het daardoor nog steeds druk hebben’, aldus Swart. Niet alle bedrijven lijken echter te profiteren, want de voorraden gereed product zijn in juni bij 18 procent van de ondernemers toegenomen. In sommige gevallen werd dit veroorzaakt door logistieke problemen, maar de toename van voorraad gereed product kan ook worden veroorzaakt door geannuleerde orders.

Lagere inflatie

Een wereldwijde groeivertraging van de industrie en herstel van supply chains zouden bovendien kunnen zorgen voor een lagere inflatie, meent de sectoreconoom Industrie. ‘De inkoopmanagersindex duidt erop dat inkoopprijzen in een trager tempo stijgen. De inkoopprijzenindex daalde naar het laagste punt in zeventien maanden. Gas- en elektriciteitsprijzen kunnen door de oorlog in Oekraïne nog tot 2024 hoog blijven, maar een lagere goedereninflatie zou zeker helpen.’