Groei e-commerce zorgt voor logistieke aardverschuiving

‘De enorme groei van e-commerce zorgt voor een logistieke aardverschuiving’, dat zegt Michiel Peters, algemeen directeur van Vanderlande, in het NRC Handelsblad van 4 januari 2013. ‘Als je garandeert dat een product dat voor twaalf uur is besteld, de volgende dag wordt thuisbezorgd, dan moet je snel zijn. Dat kan niet met orderpickers en steekwagentjes. Maar wel met een geautomatiseerd magazijnsysteem dat 24 uur per dag draait.’ Volgens Peters denken ook alle voedselretailers na over thuisleveringen.

Vanderlande heeft een enorme installed base. Op de helft van alle Europese vliegvelden en een derde van de vliegvelden daarbuiten bevinden zich bagageafhandelingssystemen van Vanderlande. Hoewel de omzet in 2011 daalde zit Vanderlande nog steeds in een groeimarkt. Het haalde afgelopen jaar een paar significante opdrachten binnen, niet alleen in bagageafhandeling maar ook in magazijnautomatisering.

Zalando

De online kleding- en schoenenretailer Zalando bouwt een nieuw distributiecentrum in het Duitse Erfurt en koos begin 2012 Vanderlande Industries als leverancier voor de automatisering van het distributiecentrum. Het bedrijf in Veghel levert het gehele material handling systeem bestaande uit: een Quickstore HDS shuttle systeem, een Crossorter 1500 (cross belt sorter), een gebied met legbordstellingen en een intern transportsysteem voor bakken en dozen. Voor de logistieke IT koos Zalando Dr. Thomas + Partner. Dit bedrijf was ook nauw betrokken bij het systeemontwerp.

Rio de Janeiro

Vanderlande Industries verwierf afgelopen jaar ook de opdracht voor het leveren van een nieuw bagageafhandelingssysteem voor de renovatie van passagiersterminal T2 op Galeão International Airport in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het nieuwe systeem maakt deel uit van de grote uitbreidings- en renovatieplannen van de luchthaven ter voorbereiding op de Wereldkampioenschap Voetbal 2014 en de Olympische Spelen van 2016 die in Brazilië zullen plaatsvinden.

Vanderlande Industries won de aanbesteding voor 24,6 miljoen euro samen met de Braziliaanse onderneming Tecnenge door een concurrerende prijs te bieden en haar internationale kwaliteitsstandaarden te hanteren op het gebied van bagageafhandeling.