Grens in zicht

Laatst las ik een artikel over de gevolgen van megaschepen in de wereldhavens. Deze zijn zo groot dat ze de havens zwaar overbelasten. Zo’n schip bevat al snel 25.000 containers gevuld met veel verschillende artikelen. Zóveel artikelen, dat het voor een mens onmogelijk is om volledig overzicht te bewaren. Onze ervaring leert dat de gemiddelde voorraadplanner handmatig maar een gelimiteerd aantal artikelen kan besturen.

Om enorme voorraden te besturen, is software nodig. Een goed softwarepakket kan miljoenen SKU’s per uur verwerken; iets wat een mens nooit gaat lukken. Onderzoek heeft aangetoond dat softwaregebruikers niet 100 procent durven te vertrouwen op het objectieve advies van hun pakket. Vervolgens voeren ze handmatige aanpassingen door. Hier wordt het resultaat niet beter van.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we in de toekomst meer en meer moeten gaan vertrouwen op software. Zo heb ik sinds kort een auto die automatisch inparkeert, remt en stuurt. Om daar comfortabel in te zitten, moet ik er echter wel op durven vertrouwen dat hij geen fouten maakt. In de toekomst komen er nog veel meer van dit soort innovaties. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat mijn koelkast straks aangeeft dat ik drie pakken melk nodig heb. Of misschien gaat mijn auto wel op slot, omdat mijn gezondheidsapp – op basis van objectieve data – adviseert dat ik nu toch écht aan mijn conditie moet werken.

Het ‘internet of things’ speelt een steeds prominentere rol in ons dagelijks leven. Apparaten gaan een deel van ons denkvermogen overnemen waardoor wij meer tijd overhouden. Als resultaat hiervan verlopen geautomatiseerde processen beter. Het innovatievermogen komt echter nog steeds bij de mens vandaan.

Laten we dus als mensen focussen op de creatieve processen en de software zijn werk laten doen. Als we zelf de regie willen houden over zaken waar we als mens niet genoeg capaciteiten voor hebben, komen de grenzen van onze havens in recordtempo in zicht.

Michel Winter
Business Manager Slimstock Nederland