Gouden tijden voor producenten van wol en katoen

Het zijn gouden tijden voor de producenten van wol en katoen. De prijs van wol is momenteel op het hoogste punt sinds april 2013 en de toegenomen vraag naar fijne wol pakt goed uit voor een land als Australië. Daarnaast stijgen ook de katoenprijzen, na eerst een jarenlange daling doorgemaakt te hebben. Dat meldt FashionUnited op 26 mei 2017.

Er vonden de afgelopen jaren een aantal veranderingen plaats in de wolindustrie. Zo kwam er door het opschroeven van de productie meer wol beschikbaar. Tegelijkertijd is de wolprijs flink gestegen. ‘Het feit dat boeren nu meer geld verdienen – en daadwerkelijk kunnen rondkomen van de productie van wol – is een belangrijke verandering; zo’n tien jaar geleden verdienden ze niets. Nu zorgen zij dat de industrie blijft voortbestaan’, zegt managing director Stuart McCullough van The Woolmark Company in een interview met Fibre2Fashion.

Terugkeer naar westerse landen

Een andere in het oog springende verandering is dat inkopers van textiel er steeds vaker voor kiezen China te verlaten en terug te keren naar westerse landen als Italië. ‘Voorheen was prijs de doorslaggevende factor, nu is dat kwaliteit’, zegt directeur Giovanni Germanetti van de Italiaanse garen- en textielproducent Tollegno 1900 in een gesprek met Reuters. Volgens Alessandro Brun, professor bij de universiteit MIP Milan Politecnico, zijn modemerken zich ook meer gaan bekommeren om de traceerbaarheid van een product en willen zij potentiële reputatieschade voorkomen.

Gevolg is dat op de Australische wolmarkt de kiloprijs flink is gestegen. De prijs bij de Eastern Market Indicator (EMI) ligt momenteel gemiddeld 25 procent hoger dan een jaar geleden. De prijsstijgingen gelden vooral voor de fijne en ultrafijne wol, benadrukt Chris Wilcox, CEO van de National Council of Wool Selling Brokers of Australia. Lionel Plunkett, senior marktanalist op de Australische ‘Wool Exchange’ stelt dat de recordprijzen ook terughoudende verkopers heeft gestimuleerd hun restvoorraden te verkopen. Doordat minder wol als voorraad is opgeslagen, heeft de markt zich langzaamaan kunnen stabiliseren’, aldus Plunkett.

Ook katoenprijzen stijgen

En behalve de prijzen van wol stijgen nu ook de katoenprijzen, na eerst een jarenlange daling doorgemaakt te hebben. In 2016 oversteeg de consumptie de productie voor het eerst in zes jaar tijd. De huidige katoenprijzen liggen op het hoogste niveau sinds juli 2014. In India stegen de katoenprijzen met 2,8 procent, in Pakistan met 3,9 procent en in China met 1,1 procent. Het toegenomen consumentenbewustzijn zou hier debet aan zijn. Steeds meer consumenten vragen inmiddels naar duurzaam geproduceerde katoen, wat producenten dwingt om meer (en duurdere) biologische katoen te bieden.

De mondiale markt voor biologisch katoen was in de jaren 2014/2015 15,76 miljard dollar (14,49 miljard euro) waard en liet volgens Textile Exchange een stabiele groei zien. Met de groeiende vraag naar duurzame producten nemen de producenten van biologisch katoen inmiddels ook een voorsprong op hun concurrenten. Voor consumenten zouden de stijgende prijzen voor wol en katoen overigens weleens kunnen betekenen dat er snel een einde komt aan de recentelijke daling van de kledingprijzen, laat senior analist Craig Woolford van City aan FashionUnited weten.