Gezocht: nieuw paradigma voor supply chain planning

Sustainable Development Goals VN

De onzekerheid en onvoorspelbaarheid in supply chains is de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel bedrijven worstelen met hun supply chain planning, omdat ze vaker dan hun lief is moeten ingrijpen. Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie en machine learning kunnen helpen om de demand planning en daarmee de hele supply chain planning te verbeteren. Maar steeds meer experts stellen dat meer nodig is dan dat.

Wie heeft al eens geprobeerd om een rijpe appel te vangen voordat die de grond raakt? Het maakt niet uit hoe alert en wendbaar je bent, de appel valt altijd ergens anders dan je verwacht. Voordat je kunt reageren, ligt de vrucht gekwetst en al op de grond. Dat is het gevoel dat veel supply chain professionals vandaag de dag moeten hebben. Zij hebben de afgelopen twee jaar de onzekerheid en onvoorspelbaarheid in hun supply chain flink zien toenemen.

Allereerst leidde Covid-19 tot onverwachte verschuivingen in vraag en aanbod, waarvan de meeste wereldwijde supply chains tot op de dag van vandaag de gevolgen ondervinden. Nog voordat de rust kon terugkeren, zorgt de Russische inval in Oekraïne alweer voor nieuwe verstoringen. Met onze traditionele systemen en methoden lijkt het bijna onmogelijk geworden om te voorspellen waar en wanneer de vraag valt. Het plan dat mede op basis van de forecast wordt gebaseerd, is alweer achterhaald tegen de tijd dat iedereen zich daaraan heeft gecommitteerd.

Met name internationaal opererende bedrijven staan voor grote uitdagingen. ‘Onzekerheden hebben we altijd gehad. Maar voorheen ging het misschien om een sneeuwstorm in Noord-Amerika of een staking onder Braziliaanse vrachtautochauffeurs. Het aantal onzekerheden en de impact daarvan is nu veel groter’, stelt Tineke Kok, Global IBP-manager bij koffie- en theeproducent Jacobs Douwe Egberts (JDE). Sinds haar indiensttreding bij JDE vier jaar geleden is Kok verantwoordelijk voor demand planning binnen het wereldwijde IBP-proces (Integrated Business Planning). … … …

Verder lezen?

supply chain planning

Het volledige managementverhaal is exclusief te lezen voor leden van Supply Chain Magazine. Heb je al een lidmaatschap? Log dan hier in. >> https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen lid en wel nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een lidmaatschap op Supply Chain Magazine! >>