Geslaagde uitbreiding sorteerproces Promese

Promese

Een jaar geleden breidde logistiek dienstverlener Promese uit Eindhoven het sorteerproces uit. Logistiek manager Christine Roukema van het in omnichannel fulfilment gespecialiseerde bedrijf kijkt terug op een geslaagd project.

‘Voorheen werkten we met een zone picking-magazijn. Dat betekent dat elke order los het magazijn doorging. Daarnaast werkten we met pick-lijsten waarmee we maximaal zes orders tegelijk konden verzamelen. De grootste frustratie daarbij was dat we erg veel meters moesten afleggen en we weinig artikelen tegelijk konden meenemen’, legt Roukema uit.

Promese, dat diensten biedt voor groothandel, retail en e-fulfilment, was daarom op zoek naar een oplossing die breed ingezet kon worden voor alle productgroepen, waaronder fashion-, sport- en home entertainment-artikelen. ‘Daarnaast vonden we het belangrijk dat de opslagmethode simpel en generiek bleef’, aldus Roukema.

Slide tray sorter

Juist de combinatie van artikelen zorgde voor een uitdaging, omdat dit varieerde van cd’s en lp’s tot aan kleding, schoenen en accessoires. De oplossing werd gevonden in een ‘slide tray sorter’ in combinatie met een RF-terminal, high- en low-level control-software en een interface met het WMS van Promese. De installatie was in handen van logistiek systeemintegrator Equinox.

Roukema: ‘Met de sorteermachine kunnen we nu grote aantallen artikelen tegelijk verzamelen en deze worden daarna automatisch per order verdeeld. Daarnaast hebben we voor het samenstellen van pick-batches onze eigen iOS-software (Apple) gebouwd die kijkt naar locaties en daarmee de meest efficiënte looproute opstelt. Het aantal meters dat we af moeten leggen, is zo ook enorm afgenomen.’

Complexe vraagstukken

Volgens Roukema verliep de samenwerking met Equinox erg prettig. ‘We hadden een aantal complexe vraagstukken, maar daar hebben ze goed in meegedacht en er is veel tijd gestoken in het zoeken naar de juiste oplossing. Zowel tijdens als na de implementatie waren ze altijd bereikbaar om mee te denken met de wensen die wij hadden. Dat heeft tot een goed resultaat geleid waar we erg tevreden over zijn.’