Gert Jan de Geus: ‘Elke dag beter doen’

Gert Jan de Geus promoveerde van Chief Operating Officer naar CEO bij OCI Nitrogen.

Hoe wordt een operations-man CEO?

‘OCI Nitrogen is producent van kunstmest, melamine en ammoniak. Het is een commodity business: je verkoopt net zoveel als dat je produceert. De manufacturing bepaalt hier dus voor een belangrijk deel het succes van de onderneming. Het bedrijf moet het iedere dag in de hele keten slimmer, beter en veiliger doen. De kans dat een CEO een operations-achtergrond heeft, acht ik in de zware industrie daardoor dus wat groter. Maar het had net zo goed iemand vanuit de marketing of sales kunnen zijn. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat een CEO een vol begrip van de business heeft. In mijn Unilever-tijd ben ik locatiedirecteur geweest, dus ik was al gewend aan algemene managementtaken die erbij komen. Die zijn voor mij vanzelfsprekend. Ik vind het alleen jammer dat ik nu wat minder vaak in de fabrieken ben.’

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?

‘We hebben niet zoveel last gehad van de economische crisis. Er zijn 500 miljoen consumenten in Europa, dus de vraag naar kunstmest om voldoende voedsel te produceren blijft. De focus voor OCI Nitrogen ligt de komende jaren op het nog verder optimaliseren van de productielocaties. Ik volg momenteel nauwgezet de ontwikkelingen in Oekraïne, een belangrijke producent van aardgas dat wordt gebruikt bij de productie van kunstmest. Verder is het zaak om de technologie van onze fabrieken betrouwbaar te houden en de installaties op honderd procent te laten draaien. We moeten competitief blijven ten opzichte van importen van buitenaf. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de toekomst van de maakindustrie in Nederland. Diversiteit is goed voor de economie. We kunnen niet alleen op handel of alleen op logistiek teren. Dat maakt de economie kwetsbaar. Ik wil een stabiele toekomst bieden aan de 450 medewerkers van OCI Nitrogen.’

Hoe vindt u de chemische sector?

‘Als je verandert van omgeving leer je daar heel veel van. Ik heb mijn hele carrière in de manufacturing gewerkt, waaronder 15 jaar voor Unilever. Ik heb een grote voorliefde voor fabrieken en fysieke distributie. Ik vind het geweldig om met mensen samen te werken, waarde te creëren en het voortdurend beter te doen. Ik ben begonnen in de food, maar had onderschat hoe leuk de chemie is. Ik zie mezelf voorlopig nog niet in een andere sector werken.’