Gemoederen tussen supermarkten en leveranciers lopen op

De gemoederen over de betalingskortingen die supermarkten afdwingen bij leveranciers lopen weer op. De jaarlijkse onderhandelingen waar de partijen momenteel in zitten, gaan hard tegen hard. Ondanks de excuses die Albert Heijn maakte na het versturen van een brief waarin stond dat de supermarktketen geld in zou gaan houden op rekeningen van leveranciers, is bij enkele leveranciers de extra twee procent betalingskorting nu toch ingehouden. Dat is te lezen in FD van 3 december 2012.

Een aantal leveranciers reageren verontwaardigd en anderen voelen zich voor het blok gezet. AH-topman Sander van der Laan houdt vast aan de argumenten die in de brief stonden. Ahold vindt het redelijk om kortingen te bedingen, omdat het aantal winkels en de autonome omzet groeit.

Van der Laan zegt dat de vorm van de brief een inschattingsfout was en dat het bedrijf altijd in overleg en met wederzijds goedvinden de voorwaarden vaststelt. ‘Bij contacten tussen onze inkopers en de leveranciers gebeurt het regelmatig dat zaeken escaleren. Ik heb dan de uitdaging om af te wegen of iets gezeur is, of dat er werkelijk iets aan de hand is.’ Verder is hij van mening dat de inkoopprijsstijgingen die fabrikanten voorstellen, niet in lijn zijn met wat aan de verkoopkant reëel is.