Geen vechtscheiding voor opgeknipt Hewlett-Packard

Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard werd vorig jaar opgesplitst in HP Inc en Hewlett Packard Enterprise. Waar HP Inc zich bezighoudt met de printers en pc’s, richt Hewlett Packard Enterprise zich op de IT-infrastructuur en -diensten voor de zakelijke markt. Ook de Nederlandse organisatie werd opgeknipt en dat was ingrijpend, zeggen Rob Idink en Bart Hogendoorn in het FD van 13 april 2016. Een vechtscheiding werd het echter niet.

Rob Idink werkt al twintig jaar bij HP en staat momenteel aan het hoofd van de Nederlandse activiteiten van HP Inc. Volgens hem is HP Inc ‘een mix van vernieuwing, ondernemerschap en elan’. Het onderdeel is nog altijd gehuisvest in hetzelfde kantoorgebouw als Hewlett Packard Enterprise, maar heeft nu wel een eigen entree. De afscheiding van Hewlett Packard Enterprise had volgens Idink een flinke impact.

Bart Hogendoorn, vóór de afsplitsing directeur van HP Nederland, heeft nu 1500 medewerkers onder zich binnen Hewlett Packard Enterprise. Achteraf bezien viel de splitsing hem mee. Wat hielp was de bijna militair geleide operatie vanuit het hoofdkwartier in Palo Alto met zo’n twintigduizend man die zich op de splitsing stortten. Daardoor werd het overgrote deel van de werkzaamheden uit handen genomen.

Nieuwe juridische entiteit

Hogendoorn: ‘Met de vorming van HP als een nieuwe juridische entiteit moest alles worden gedubbeld, duizenden contracten, verkoop, logistiek. Alles diende te worden gescheiden. Maar dat gebeurde centraal aangestuurd en begeleid.’ Ook de IT-applicaties moesten worden overgezet. ‘Gelukkig waren we daar zelf vrij goed in’, zegt Hogendoorn. ‘De operatie is eigenlijk een visitekaartje voor ons.’

Inmiddels is dat deel dus apart gezet als HP Inc. De fabrikant van printers, laptops en pc’s heeft nu een preferred partnership met Hewlett Packard Enterprise. Ook de bevoorrading en inkoop worden gedeeld, waardoor beide bedrijven van de schaalvoordelen blijven profiteren. ‘De relatie is nog bijzonder goed, een vechtscheiding is het bepaald niet geworden’, aldus Hogendoorn in het FD.