Geen diepvriesproducten van Picnic door gebrek aan droogijs

Picnic

Picnic is tijdelijk gestopt met het leveren van diepvriesproducten. De online supermarkt kampt met een tekort aan droogijs, dat de bevroren producten tijdens het vervoer in de bezorgwagens moet koelen. Als gevolg van de hoge gasprijzen is er momenteel echter niet aan het ijs van -80 graden Celsius te komen.

Picnic-topman Michiel Muller laat in het AD weten het droogijs momenteel niet meer als restproduct te kunnen inkopen. Een andere methode om de producten koel naar de klant te vervoeren, heeft volgens hem ook ‘een heel andere impact op de duurzaamheid en ongetwijfeld ook op de prijs’.

Het door Picnic gebruikte droogijs kwam altijd van gasbedrijf Nippon uit Vlaardingen. Dat produceerde het droogijs uit een restproduct van de vervaardiging van kunstmest. En dat restproduct was weer afkomstig van de Noorse kunstmestproducent Yara, die ook een fabriek heeft in het Zeeuwse Sluiskil.

Hoge gasprijzen

Vanwege de hoge gasprijzen besloot Yara echter om in Europa het productievermogen af te bouwen tot 35 procent. Dat resulteerde in een fiks lagere productie van droogijs, waar Picnic de dupe van werd. ‘De leverancier waar wij het van kochten, kan het niet meer maken en leveren’, aldus Muller.

Picnic is momenteel naarstig op zoek naar een alternatieve methode om de diepvriesproducten koel te houden. Een oplossing is echter nog niet gevonden, mede vanwege het belang dat het bedrijf eraan hecht te allen tijde zo duurzaam mogelijk te opereren.

Besluit zal geen klanten kosten

Muller verwacht overigens niet dat het besluit te stoppen met het leveren van diepvriesproducten het bedrijf klanten gaat kosten. De verkoop van deze producten beslaat namelijk slechts 5 procent van de totale bestedingen. ‘Maar het is toch vervelend. We willen graag ook de diepvriesproducten blijven leveren aan onze klanten.’

Picnic is sinds 2015 actief in Nederland en breidde later ook uit naar Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf maakt voor de bezorging van haar boodschappen gebruik van elektrische bezorgwagens. Die zorgden recent overigens ook voor problemen toen er in vrij korte tijd drie auto’s in vlammen opgingen, vermoedelijk door kortsluiting tijdens het opladen.

Bron: AD