Geen chocoladeletters van Tony’s Chocolonely in de schoen dit jaar

Tony's Chocolonely

Wie eind dit jaar zijn schoen zet, hoeft geen chocoladeletter van Tony’s Chocolonely te verwachten. Door een salmonellabesmetting bij fabrikant Barry Callebaut krijgt het Nederlandse chocolademerk de productie van de letters momenteel niet rond. Uitwijken naar een andere fabriek is ook geen optie, omdat in dat geval de traceerbaarheid van de cacaobonen in het geding komt.

Tony’s Chocolonely werkt al jaren samen met Barry Callebaut voor het maken van hun chocoladerepen en -letters. De Belgische fabriek levert vloeibare chocola waarvan Tony’s zelf repen maakt. Eind juni werd bij de productie echter een salmonellabesmetting geconstateerd. Als gevolg daarvan moest de hele fabriek worden stilgelegd en schoongemaakt.

Productie chocoladeletters

Tony’s benadrukt dat er geen besmette chocola geleverd is en dat de productie snel hervat zal worden. Probleem is alleen dat juist afgelopen maand de chocola voor de chocoladeletters geproduceerd had moeten worden. Normaal gesproken liggen de letters dan in september of oktober in de winkels. De heropening van de Callebaut-fabriek komt echter te laat om die productie nog in te kunnen halen.

Samen met Callebaut ontwikkelde Tony’s een systeem waardoor alle cacaobonen volledig traceerbaar zijn. ‘Die traceerbaarheid is één van onze vijf samenwerkingsprincipes en essentieel op de route naar 100 procent slaafvrije chocola. Het behalen van onze missie staat op nummer 1 in alles wat we doen. Daarom willen we niet uitwijken naar een fabriek die niet exact weet waar de cacaobonen vandaan komen’, aldus een bericht op de website van Tony’s Chocolonely.

Sinterklaaswikkels Tony’s Chocolonely

Het bedrijf beraadt zich nog op een alternatieve manier om mensen toch met Sinterklaas van zijn chocola te kunnen laten genieten. In de tussentijd kan de liefhebber in Tony’s chocoshop terecht voor het maken van gepersonaliseerde repen. Daar worden Sinterklaaswikkels klaargezet zodat iedere reep kan worden omgebouwd naar een Sintreep, meldt Tony’s. De precieze omvang van de schade voor Tony’s en Callebaut is nog niet bekend.