Gebrekkig inzicht in supply chain belemmert supermarkten bij terugdringen klimaatimpact

De tien grootste supermarkten ter wereld boeken vooruitgang bij het terugdringen van de klimaatimpact van hun activiteiten. Om de uitstoot aan te pakken in de héle supply chain – waar 90 procent van de uitstoot plaatsvindt – is echter grootschalige verandering nodig en meer samenwerking in de sector. Dat meldt klimaat-consultancy Carbon Trust in een nieuw rapport.
Het rapport ‘Big changes in store: How can the global supermarket sector accelerate to net zero?’ inventariseert de voortgang naar netto-nul van ’s werelds tien grootste supermarktketens. Dat zijn achtereenvolgens Walmart (VS), Schwarz Group (eigenaars van Lidl en Kaufland, Duitsland), Kroger (VS), Aldi Süd (Duitsland), Tesco (VK), Carrefour (Frankrijk), Edeka (Duitsland), Albertsons (VS), Aeon (Japan) en Ahold Delhaize (Nederland). Met behulp van de Net Zero Sector Assessment Tool van Carbon Trust werd gekeken naar zeven belangrijke onderdelen van een robuust net zero-plan.
Vier supermarkten met net zero-doelstellingen
Uit de bevindingen blijkt dat slechts vier van de tien grootste supermarktketens ter wereld net zero-doelstellingen hebben. Alle tien hebben ze kortetermijnplannen om de uitstoot van winkels, depots en voertuigen te verminderen, maar slechts vier hebben ook langetermijndoelen om de productgerelateerde uitstoot aan te pakken. Deze maakt juist bijna 85 procent van hun voetafdruk uit. Ook het klimaatneutraal maken van de voedselproductie – de grootste bron van uitstoot in de sector – bevindt zich in een zeer vroeg stadium.
Gebrek aan inzicht in supply chains
Een gebrek aan inzicht in hun supply chains belemmert supermarkten bij het stellen van doelen, het opzetten van actieplannen, rapportage en uitvoering, vooral bij het stoppen van ontbossing. Slechts de helft van de top 10-supermarkten maakt data bekend over de producten die ze inkopen – een belangrijke bron van uitstoot in de supply chain en goed voor 60 procent van hun totale uitstoot. Acht van de tien ketens hebben ook ambitieuze doelen om ontbossing te stoppen, maar uitdagingen op het gebied van transparantie en traceerbaarheid beperken de vooruitgang.
Aanbevelingen voor supermarkten
In het rapport worden aanbevelingen gedaan die supermarkten zowel individueel als gezamenlijk kunnen uitvoeren. Een belangrijke suggestie is onder andere het ondersteunen van voedselproducenten om klimaatvriendelijke landbouwpraktijken toe te passen. Het optimaliseren van diervoeder bijvoorbeeld, wat de methaanuitstoot van de veeteelt kan verminderen. Supermarkten kunnen boeren ook in staat stellen en stimuleren om over te stappen door middel van premies, leningen met lage rente, en door eerdere betalingen aan te bieden voor duurzaam geproduceerde goederen.
Net zero-economie biedt ook kansen
Supermarkten zouden volgens het rapport ook meer kunnen bereiken door samen te werken. Bijvoorbeeld door het delen van uitstootdata in de supply chain, door overeenkomsten om boeren een premie te betalen voor duurzaam geproduceerde goederen, en door het bundelen van middelen om vervuilende grondstoffen als vlees en zuivel aan te pakken. De overgang naar een net zero-economie biedt volgens Carbon Trust overigens ook commerciële kansen; van het toekomstbestendig maken van bedrijfsmodellen tot het verkennen van nieuwe mogelijkheden in CO2-arme markten. Die voor alternatieve eiwitten, bijvoorbeeld.
Diepgaande samenwerking cruciaal
‘Supermarkten hebben met hun belangrijke positie in het midden van het wereldwijde voedselsysteem een gouden kans om hun invloed in te zetten om leveranciers, klanten en beleidsmakers te betrekken bij de route naar een net zero-toekomst. Zij staan tegenwoordig onder druk om gezonde, betaalbare en duurzame producten te leveren. Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn om dat te bereiken. Maar diepgaande samenwerking tussen supermarkten en leveranciers is hiervoor cruciaal’, meldt Simon Retallack, directeur van Carbon Trust.
Dataplatforms voor emissiegegevens
Die samenwerking is volgens hem bijvoorbeeld nodig voor het opzetten en beheren van gedeelde dataplatforms om emissiegegevens te verzamelen en verbanden met ontbossing op te sporen, gezamenlijke investeringen om regeneratieve landbouwpraktijken op grotere schaal toe te passen, en het aannemen van een collectieve stem om meer invloed uit te oefenen op koopgedrag en beleid. ‘Door samenwerking, ook in de supply chain, kunnen supermarkten de vooruitgang versnellen, kansen creëren en een voedselsysteem ontwikkelen dat veerkrachtig is voor de toekomst.’