Gazelle maakt efficiëntieslag met hypermoderne fabriek

Fietsenproducent Koninklijke Gazelle stopt 10 miljoen euro in uitbreiding en renovatie van zijn fabriek in het Gelderse Dieren. De werkzaamheden moeten in september klaar zijn, meldt het FD in artikelen op 15 en 16 juni 2015. Met de aanpassingen wil Gazelle een efficiëntieslag maken.

De investering van moederbedrijf Pon Holding brengt de oppervlakte van de fabriek met 70 procent terug naar 20.000 m2. Vanuit de nieuwe, hypermoderne fabriek wil Gazelle zijn marktpositie versterken. Alleen zal dat niet gebeuren door te automatiseren, want fietsen maken blijft handwerk, meldt directeur Jaap Merkus. Vooral de export van de elektrische fiets, de e-bike, moet bijdragen aan de groei. Verwacht wordt dat de export – momenteel 25 procent van de omzet – de komende jaren zal verdubbelen.

De nieuwe fabriek is alvast zo ingericht dat het bedrijf de voorziene groei aan zal kunnen. Daarnaast maakt de verbouwing een flexibeler productie mogelijk. Voor een grillige en seizoensgebonden markt als die van de fiets noodzakelijk, aldus Merkel. ‘De wensen van de consument veranderen snel en de meeste fietsen worden tussen februari en mei verkocht. In december valt het bijna stil. Dan produceert het bedrijf op 30 procent van de capaciteit.’ De nieuwe fabriek kan hier goed op inspelen.

Productietijd gehalveerd

De diverse fietsonderdelen worden ontworpen in Dieren en geproduceerd in landen als Japan, Taiwan en Zuid-China. Een kwart van de toeleveranciers komt uit Europa. Uit Nederland komen de typische fietsaccessoires als het mandje en de fietsbel. Dankzij de nieuwe indeling van de fabriek wordt de productietijd van een complete fiets gehalveerd van vijf dagen naar tweeënhalve dag. Ook kunnen zaken als de kleur en het type van de fiets tot op het laatste moment nog aangepast worden aan de wensen van de consument.