Gasunie wil fabriek voor Russisch aardgas

Netwerkbeheerder Gasunie wil in 2019 over een grote stikstoffabriek beschikken die aardgas uit onder andere Rusland verwerkt. Dat liet de beheerder weten bij de presentatie van de jaarcijfers vorige week, meldt het FD van 21 maart 2015.

De nieuwe fabriek zou Russisch gas moeten omzetten in ‘normaal’ Gronings aardgas. Op dit moment zijn veel Nederlandse geisers, ketels en gasbranders ontworpen voor Gronings aardgas. Russisch gas kunnen ze niet aan, omdat dit hoogwaardiger is en krachtiger brandt.

Met de nieuwe, circa tweehonderd miljoen euro kostende fabriek wil Gasunie Russisch gas verdunnen met stikstof, zodat het wél geschikt wordt voor Nederlands gebruik. Gasunie wil de installatie in 2019 in gebruik nemen. Onder meer omdat er steeds minder gas in Groningen gewonnen zal worden.

De nieuwe fabriek zal overigens niet langdurig nodig zijn, omdat de Nederlandse overheid vanaf 2021 wil overstappen op installaties die ook het hoogcalorische Russische gas aankunnen. Het verdunnen van gas is dan niet langer nodig. Moderne ketels kunnen beide soorten gas al aan.