Gartner: ‘Slechts 29% van de supply chain-organisaties klaar voor de toekomst’

Slechts 29 procent van de supply chain-organisaties beschikt momenteel over die concurrentiekenmerken die bepalen of ze klaar zijn voor de toekomst. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van analistenbureau Gartner. De implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) en de navigatie door nieuw handelsbeleid gelden daarbij als de belangrijkste toekomstige factoren die van invloed zijn op de supply chain.
Het Gartner-onderzoek spitste zich toe op de vraag in hoeverre bedrijven klaar zijn voor de toekomst en hoe ze hun supply chains concurrerend houden. Gartner ondervroeg hiervoor wereldwijd 579 Chief Supply Chain Officers (CSCO’s). Het analistenbureau identificeerde onder andere de volgende vijf concurrerende kenmerken: wendbaarheid, veerkracht, regionalisatie, geïntegreerde ecosystemen en geïntegreerde bedrijfsstrategie.
De leidende bedrijven onder de respondenten bleken díe supply chain-organisaties die al minstens drie van de vijf concurrentiekenmerken ontwikkelden die nodig zijn voor een ‘klaar voor de toekomst’-kwalificatie. ‘De leidende bedrijven hebben gemeen dat ze zich voorbereiden door middel van weloverwogen langetermijnstrategieën, terwijl niet-leiders vaker gericht zijn op kortetermijnprioriteiten’, aldus VP Analyst Pierfrancesco Manenti van Gartner.
‘De meeste CSCO’s hebben nog niet geïnvesteerd in de meest geavanceerde technologieën, zoals real-time visibility en digitale supply chain twins, maar zijn van plan dit in de komende drie tot vijf jaar te doen’, aldus Manenti. ‘De leidende bedrijven zien technologie als een middel om hun algemene bedrijfsstrategieën te ondersteunen, terwijl niet-leiders vaker al in technologie investeren zonder hun basiscapaciteiten volledig op orde te hebben.’
Viertal profielen
Respondenten werden ook gevraagd de toekomstige drijvende krachten te identificeren die in de komende drie tot vijf jaar van invloed zijn op de prestaties van de supply chain (zie figuur onder). Hieruit kwamen vier unieke profielen voort, bepaald door wat CSCO’s beschouwen als de meest cruciale kenmerken voor het versterken van de organisatie. Elk profiel benadrukt capaciteiten als businessmodelinnovatie, duurzaamheid, talent en technologie die de toekomstgereedheid ondersteunt.
Zo is er het profiel Design dat de nadruk legt op businessmodelinnovatie om zo complexiteit te verminderen. Daarbij is er vooral aandacht voor productontwerpen die ook gebruikt kunnen worden voor varianten op die producten. Bedrijven geven in dit profiel prioriteit aan vereenvoudiging, standaardisatie en differentiatie op basis van klant- en productsegmentatie, om op die manier activiteiten te stroomlijnen en toekomstig succes te vergroten.
Het profiel Durability beschouwt duurzaamheid en risicobeheer als essentieel voor levensvatbaarheid op de lange termijn, waarbij de nadruk ligt op duurzame inkoop en transparantie in initiatieven. Door de impact op het milieu te minimaliseren, bouwen deze bedrijven veerkrachtige supply chains die bestand zijn tegen onzekerheden en een positieve bijdrage leveren aan hun ecosysteem.
In het profiel Deferment wordt gekozen voor een meer voorzichtige aanpak met strategische pauzes in investeringen. De focus ligt hier vooral op operationele uitmuntendheid en kostenbeheersing. Bedrijven zijn ‘fast followers’ en observeren eerst anderen voordat ze zelf investeren. Iets wat gebruikelijk is in industrieën waar regeldruk en een lagere risicobereidheid de strategieën beïnvloeden.
In het profiel Decision tenslotte wordt gebruikgemaakt van technologie en talent om complexiteit te beheren, met de nadruk op AI, machine learning en real-time data-analyse. Bedrijven geven in dit profiel prioriteit aan scenarioplanning en real-time visibility. Ook stimuleren ze een cultuur waar werknemers gedijen in dynamische omgevingen en ondersteunen ze groei door innovatie.
Businessmodelinnovatie
‘Hoewel CSCO’s succesvol kunnen zijn in elk van de vier profielen, suggereren de data om het Design-profiel te volgen. Het benadrukken van innovatiecapaciteiten op het gebied van bedrijfsmodellen zou wel eens de meest vruchtbare optie kunnen zijn, aangezien er meer leiders zijn die zich richten op het Design-profiel dan op de andere profielen’, aldus Manenti. ‘Van cruciaal belang is daarbij het commitment om zeer gerichte investeringen te doen die zijn afgestemd op hun profiel, een commitment dat de toonaangevende organisaties delen.’