Gartner: helft supply chain-organisaties wil dit jaar GenAI implementeren

AI

De helft van de supply chain-leiders is van plan in de komende twaalf maanden generatieve AI (GenAI) te implementeren. Nog eens 14 procent zit al in de implementatiefase, toont onderzoek van analistenbureau Gartner. Uit de gegevens blijkt verder dat chief supply chain officers (CSCO’s) gemiddeld 5,8 procent van hun budget aan GenAI besteden.

‘CSCO’s zien GenAI als ondersteuning van hun bredere doelstellingen op het gebied van digitale transformatie’, zegt Noha Tohamy, Distinguished VP Analyst bij Gartner. Gartner ondervroeg in november 2023 in totaal 127 supply chain-leiders over hun plannen dit jaar om GenAI te gaan gebruiken. Bijna twee derde van de respondenten liet weten van plan te zijn de technologie te implementeren of is daar al mee bezig. Slechts 2 procent heeft geen plannen om dat het komende jaar te doen.

Opschalen van pilotprojecten

‘Veel supply chain-leiders maakten al gebruik van supply chain-technologieën en geavanceerde analyses, en uit deze gegevens blijkt duidelijk dat de meerderheid ook de waarde ziet van GenAI om de productiviteit te verhogen, de bedrijfsflexibiliteit te verbeteren en de kosten te verlagen. De uitdaging voor veel van deze organisaties voor de komende twaalf maanden zal liggen in het opschalen van hun pilotprojecten naar een bredere toepassing’, aldus Tohamy.

Volgens haar blijkt uit de enquête wel dat supply chain wat betreft de adoptie van GenAI achterloopt op bijvoorbeeld marketing en verkoop. Dit biedt supply chain-organisaties wel de kans ‘fast follower’ te worden, door te profiteren van vroege leerervaringen en technologie-investeringen van anderen. De meest impactvolle supply chain use cases voor GenAI hebben onder meer betrekking op het genereren van aanvullende software-codes, het bieden van meer inzicht in key performance indicators van de supply chain en chatbots voor assistentie van personeel.

Flinke budgettoewijzingen

Uit de enquête bleek ook dat supply chain-leiders hun implementatieplannen ondersteunen met aanzienlijke budgettoewijzingen. Zij gaven aan 5,8 procent van hun budget toe te willen wijzen aan de technologie, evenals extra personeelsuitgaven om GenAI te implementeren. 65 procent van de respondenten zei bovendien speciaal personeel en experts in te zullen huren om de technologie nog dit jaar te implementeren.

Volgens Tohamy laten de voorspelde budgetgegevens zien dat supply chain-leiders serieus van plan zijn dit jaar vooruitgang te boeken met GenAI-oplossingen. Ook erkennen ze zo de behoefte aan extra middelen die het mogelijk moeten maken de fase van kleinschalige pilots te overstijgen. ‘CSCO’s houden mogelijk ook rekening met de gevolgen voor de rollen die van hun personeel worden gevraagd, omdat ze verschuiven naar activiteiten met een hogere toegevoegde waarde, terwijl taken op een lager niveau in toenemende mate worden geautomatiseerd’, aldus Tohamy.

GenAI