Fungi For Future wint hackathon tegen voedselverspilling van Lineage

Fungi For Future

Fungi For Future is uitgeroepen tot winnaar van de hackathon ‘Tackling food waste for a sustainable future’ van Lineage Logistics. Fungi For Future imponeerde met een project dat zich richt op de productie van alternatieven voor verpakkingsmaterialen op basis van mycelium, het netwerk van schimmeldraden van paddenstoelen.

De hackathon – een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken – werd op 20 en 21 september gehouden in Amsterdam, met de slotdag in het Eye Filmmuseum. Veelbelovende studenten- en start-up-teams kwamen samen met niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en Europese supply chain executives om te werken aan innovatie en oplossingen voor de aanpak van voedselverspilling in de supply chain.

De opdracht van de Lineage-hackathon was specifiek gericht op het traceren en verminderen van het gewicht van voedselverspilling op verschillende punten in de supply chain. Gedurende twee dagen deden de deelnemers hun uiterste best innovatieve oplossingen te bedenken die mogelijk verandering brengen in de aanpak van voedselverspilling. Fungi For Future overtuigde de jury met haar creativiteit, technische vaardigheden, innovativiteit en schaalbaarheid van het project gericht op de productie van op mycelium gebaseerde verpakkingsmaterialen.

Incubatorprogramma

‘We zijn onder de indruk van het talent en de toewijding van alle deelnemers aan deze hackathon’, meldde Harld Peters, President van Lineage Logistics Europa, namens het jurypanel. Daarin hadden behalve Lineage ook Foodvalley NL, Van Geloven (onderdeel van McCain), Taste Before You Waste en VU Amsterdam zitting. ‘De ideeën en oplossingen benadrukken het enorme potentieel van innovatieve en gedreven denkers om positieve verandering in onze sector te stimuleren.’

Fungi For Future ontving een geldprijs en krijgt daarnaast ook persoonlijke begeleiding tijdens een incubatorprogramma van zes maanden. Dat wordt geleid door The Waste Transformers en Lineage en is bedoeld om te helpen bij de ontwikkeling en mogelijke implementatie van het project. The Waste Transformers, een belangrijke speler in on-site modulaire biovergisters voor voedselafval, liet weten de betrokkenheid van studenten bij het aanpakken van de dringende problemen rond voedselafval te omarmen.

Jonge probleemoplossers

‘Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze jonge probleemoplossers om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met voedselverspilling’, aldus CEO Lara van Druten van The Waste Transformers. Het team van Fungi For Future noemde meedoen aan de hackathon ‘een enorm leerzame ervaring’. ‘Het was inspirerend om allemaal naar hetzelfde doel te werken om voedselverspilling tegen te gaan. We kijken ernaar uit om met de prijs en het incubatorprogramma de volgende stap te maken.’