Fujifilm van start met membraanproductie

Fujifilm in Tilburg start met membraanproductie. Het bedrijf heeft zeven jaar aan de technologie gewerkt en er inmiddels el enkele tientallen miljoenen euro’s in geïnvesteerd, aldus het FD van 18 september 2014.

De membraanproductie komt naast de al bestaande productielijnen voor fotopapier en offsetplaten. Die productielijnen vulden de gaten die vielen toen het concern in 2006 besloot de fabricage van fotorolletjes stop te zetten, gezien de digitalisering van de fotografie.

De membranen die Fujifilm gaat maken, zijn bedoeld voor de zuivering van ‘vervuild’ aardgas, waarbij roestvormend CO2 uit het gas en waterstofsulfide (H2S) wordt gefilterd. Ook zijn de membranen te gebruiken bij de zuivering, het ontharden en ontzilten van water. Daarnaast is de membraantechniek inzetbaar bij de energieopwekking.

Gas en water zijn volgens algemeen directeur Peter Struik van Fujifilm de werkterreinen van de toekomst. Bovendien heeft het concern vanuit de productie van offsetplaten en fotopapier al de kennis en kunde in huis voor membraanfabricage.

Nieuw bestaansrecht

De omzet bij Fujifilm in Tilburg bedraagt momenteel rond één miljard euro. Offsetplaten en fotopapier zijn goed voor de helft van dat bedrag. De andere helft komt uit de distributierol van Fujifilm, de ‘supply chain’ van producten uit Japan.

De membraanfabricage moet het concern nieuw bestaansrecht geven, nu ook de vraag naar fotopapier afneemt en de productie van offsetplaten voor de grafische industrie eveneens wordt gezien als een kwetsbare markt.