FrieslandCampina kan melkproductie niet meer aan

Negen maanden na het afschaffen van de melkquota kan Nederlands grootste melkverwerker de toestroom van boerderijmelk niet meer aan. FrieslandCampina keert daarom bonussen uit aan de duizenden aangesloten melkveehouders als zij voorlopig geen extra melk aanleveren. Dat meldt het FD van 29 december 2015.

Met grote investeringen in nieuwe fabrieken en uitbreiding van bestaande installaties voor een totaalbedrag van 2 miljard euro dacht de Nederlandse zuivelindustrie goed voorbereid te zijn op het afschaffen van het melkquotum. Niets blijkt minder waar. FrieslandCampina weet zich momenteel geen raad met de groeiende melkstroom. Het uitkeren van een bonus voor de veehouder als hij geen extra melk aanlevert, moet soelaas bieden.

De bonus is een tijdelijke maatregel; FrieslandCampina hoopt in de eigen melkfabrieken en die van andere zuivelverwerkers half februari weer genoeg capaciteit te hebben om alle melk te verwerken. Tegen die tijd moet ook de nieuwe fabriek in Borculo volledig in bedrijf zijn. Bovendien neemt het zuivelconcern afscheid van een aantal melk leverende zuiderburen. Zij stappen noodgedwongen over naar de Belgische coöperatie Milcobel.

Extra jongvee gekocht

Of het probleem straks werkelijk opgelost is, vraagt Teunis Sterk van de coöperatie DeltaMilk zich overigens af. De voorzitter van de coöperatie met 150 aangesloten melkveehouders meldt dat veehouders veelal twee jaargangen extra jongvee hebben gekocht. Er is nu één keer gekalfd en er komt nog een geboortegolf aan. ‘Dat betekent dat ook 2016 veel meer melk zal geven’, aldus Sterk in het FD.

Het is nu afwachten of de melkveehouders hun koeien minder zullen voeren of beesten zullen verkopen om de melkbonus binnen te halen. Voor FrieslandCampina is dit echter de goedkoopste maatregel die het kan nemen, meent Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Melk verkopen op de spotmarkt is eveneens een optie, maar levert nauwelijks iets op. En ook het inhuren van extra verwerkingscapaciteit bij concurrenten is duurder dan het uitkeren van de bonus.