FrieslandCampina dekt zich met hogere voorraden in tegen Grexit

Zuivelconcern FrieslandCampina houdt in Griekenland momenteel hogere voorraden van bewaarproducten aan. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf in het FD van 29 juni 2015. FrieslandCampina is met enkele honderden miljoenen euro’s omzet het grootste zuivelbedrijf van Griekenland.

 

FrieslandCampina produceert niet alleen lokaal, maar exporteert ook veel producten naar Griekenland. ‘Als er een Grexit komt, zal de munt waarschijnlijk devalueren en worden buitenlandse producten duurder. We hebben verschillende scenario’s klaarliggen, afhankelijk van hoeveel procent de munt zal gaan dalen’, aldus de woordvoerder van het concern.

FrieslandCampina is al sinds 1929 actief in Griekenland. Het concern is er prominent aanwezig met het merk NoyNoy. Onder die naam wordt een reeks zuivelproducten verkocht, van kant-en-klare melk en merkkaas tot yoghurt, kindervoeding en kookroom.

Heineken

Een concern als Heineken zal daarentegen weinig hinder ondervinden van een eventueel uittreden van Griekenland uit de euro, meent de Rabobank. In een rapport stelt het dat de bierbrouwer in het verleden al goed ingespeeld heeft op verschillende scenario’s, waaronder een Grexit. Heineken heeft 70 tot 75 procent marktaandeel en verschillende brouwerijen in Griekenland.