Friese zeilmakerij Miedema ziet af van productie in China

Ondanks sterke druk vanuit China weigert de Friese zeilmakerij Miedema Sails een deel van de productie uit te besteden aan China. Het gevolg is wel dat Miedema afscheid moet nemen van het merk Gaastra Sails, meldt het FD van 9 mei 2015.

 

Zo’n 25 jaar geleden ging Gaastra Sails failliet. Na allerlei omzwervingen kwam het bedrijf in Chinese handen. Hoewel ook het merkrecht naar China ging, bleef Miedema al die tijd de producten van Gaastra ontwerpen en maken. De Chinese eigenaar eiste nu echter dat alle productie in China geconcentreerd zou worden. Directie en medewerkers van Miedema weigerden dat.

‘De plannen om de Friese productie met vijftien deskundige vakmensen op te heffen en uit kostenbesparing over te hevelen naar China, druist in tegen al onze principes. We zouden ook onze klanten er enorm mee tekortdoen’, meldt het bedrijf op de eigen website. Ook wil het bedrijf geen vijftien man werkloos maken.

Ambachtelijk

Mede-eigenaar Chris Kamstra laat weten van mening te zijn dat een mooie zeilboot een superieur zeildoek verdient en dat kan volgens hem alleen op ambachtelijke wijze vervaardigd worden. De zeilen van Miedema Sails zullen voortaan dan ook onder de eigen naam op de markt gebracht worden.