Fried Kaanen nieuwe voorzitter Koninklijke Metaalunie

Fried Kaanen (59) wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van Koninklijke Metaalunie. Dat meldt het FD van 26 augustus 2014.

Kaanen is directeur-eigenaar van Bosch Scharnieren & Metaal uit Doetinchem, een bedrijf dat hij tien jaar geleden overnam. Daarnaast was hij actief als bestuurslid van de VNO-NCW-afdeling Achterhoek. In MKB-kringen staat Kaanen bekend als een pionier op het gebied van quick response manufacturing (QRM), een manier om in hoog tempo vele gespecialiseerde orders tegelijk te kunnen uitvoeren. Een methode die hij ook bij zijn eigen bedrijf invoerde.

Vincent Wiegel, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, herinnert zich hoe Kaanen enkele jaren geleden kwam informeren wat de hogeschool met QRM deed. ‘We moesten opschalen’, zegt Wiegel. ‘Fried is enthousiast en gedreven, maar niet drammerig.’

Wiegel is inmiddels directeur van het Europees QRM-centrum en weet te melden dat Fried de software die hij voor QRM heeft ontwikkeld, is gaan vermarkten. ‘Hij blijft wel een ondernemer. Wat hem onderscheidt, is dat hij zijn gutfeeling combineert met een systematische aanpak.’

‘Ik heb plezier in besturen, maar ik heb ook een boodschap, zegt Kaanen zelf. ‘Voor MKB-metaalbedrijven is het moeilijk zelf nieuwe producten te ontwikkelen, maar ze kunnen wel goed zijn in het innoveren van processen, in meer toegevoegde waarde uit mensen halen’, aldus Kaanen.