Franchisenemers dagen AH voor de rechter

Franchisenemers van Albert Heijn slepen het Zaanse moederbedrijf voor de rechter. Dat meldt het FD  van 4 november 2014 naar aanleiding van berichtgeving in vakblad Distrifood. De franchisenemers zouden geen andere mogelijkheid meer zien, na jarenlang tevergeefs te hebben onderhandeld met het moederbedrijf.

De specifieke inzet van de rechtszaak is niet bekend. Wel bekend is dat de franchisenemers unaniem besloten de gang naar de rechter te maken. Het conflict met het moederbedrijf is al jaren gaande. De franchisenemers menen dat Albert Heijn hen onterecht kosten doorberekent voor het aanhouden van voorraden. Ook over andere kosten is discussie ontstaan. Volgens de franchisenemers zou het moederbedrijf hen nog tweehonderd miljoen euro schuldig zijn. Ahold laat weten al geruime tijd met de franchisenemers te praten, maar er niet in geslaagd te zijn een bevredigende oplossing te vinden.

Vorig jaar bereikte het conflict tussen beide partijen een climax toen franchisenemers besloten 15 procent van de goederenfactuur van week 51 niet te betalen. Voor Albert Heijn betekende dat een schadepost van enkele miljoenen euro’s. Het hoofdkantoor stuurde in een reactie daarop een gepeperde brief aan de franchisenemers. Daarin dreigde het bedrijf de franchisenemers bij het uitblijven van betaling een boete op te leggen, leveringen te staken en mogelijk zelfs contracten op te zeggen. Driekwart van de franchisenemers negeerde de eisen echter.

Nederland telt ruim 850 Albert Heijn-filialen; iets meer dan een kwart daarvan is in handen van franchisenemers.