Forse investeringen groenteveredelaars in opslag en logistiek

Groene bloemkoolDe Nederlandse groenteveredelaars staan aan de vooravond van een investeringsgolf. Ze stoppen komend jaar miljoenen in geconditioneerde opslag en logistieke centra in Noord- en West-Nederland. Ook wordt flink geïnvesteerd in laboratoria, bericht het FD van 6 maart 2015.

Enza Zaden in Enkhuizen bijvoorbeeld begint binnenkort met de bouw van faciliteiten voor zaadverwerking en geconditioneerde zaadopslag en een logistiek centrum in Enkhuizen. ‘Een project van vele miljoenen’, aldus directeur Jaap Mazereeuw in het FD.

Ook Rijk Zwaan in De Lier gaat investeren. In Europa, Azië, Afrika en Midden-Amerika worden productievestigingen uitgebreid. Op de locaties op eigen bodem, in De Lier en Fijnaart, breidt het zaadbedrijf binnenkort de laboratoria uit.

De zaadbedrijven scoren ook hoog in overzichtslijstjes van de Nederlandse tuinbouw. Deels is dat het gevolg van een historische voorsprong; Nederland geldt als bakermat van de groenteveredeling. Bovendien staan Nederlandse rassen internationaal hoog in aanzien.