Ford kan tienduizenden auto’s niet verkopen omdat ze onderdelen missen

Ford

De nog altijd haperende wereldwijde supply chain blijft grote schade aanrichten in de auto-industrie. Ford maakte vorige week bekend dat het momenteel tussen de 40.000 en 45.000 grote pick-ups en SUV’s heeft staan die het niet kan afmaken vanwege een gebrek aan onderdelen. Volgens de autofabrikant zullen de tekorten en de stijgende prijzen van onderdelen het bedrijf dit kwartaal 1 miljard dollar extra kosten.

Autofabrikanten worstelen met verschillende supply chain-problemen, maar vooral het tekort aan computerchips is desastreus. Een gemiddeld voertuig heeft honderden van die chips, die vrijwel elk boordsysteem besturen.

In maart dit jaar zag Ford zich ook al genoodzaakt SUV’s te verkopen waarin een aantal – minder cruciale – chips ontbrak. Die zouden later, na verkoop, alsnog worden toegevoegd. Ook moest Ford een paar keer overgaan tot sluiting van fabrieken wegens chiptekorten.

Verbetering leveringsproblemen

Ford en andere autofabrikanten verwachten wel dat de leveringsproblemen op korte termijn zullen verbeteren. In juli meldde CFO John Lawler van Ford aan beleggers dat het bedrijf verwacht een ‘toename in volumes te zien gedurende de tweede helft van het jaar, wanneer sommige van de beperkingen rond chips afnemen’.

Ook fabrikanten buiten de auto-industrie kampen nog steeds met problemen en tekorten in de supply chain. In een deze maand gepubliceerde enquête van de National Association of Manufacturers meldt 78 procent van de leden dat verstoringen van de supply chain hun grootste uitdaging vormen. Slechts 11 procent verwacht dat er tegen het eind van het jaar verbetering zal optreden.

Hogere grondstofkosten

In de enquête worden verder de hogere grondstofkosten door 76 procent van de leden als probleem aangehaald; 40 procent zegt dat de inflatiedruk nu ook erger is dan zes maanden geleden. Daarnaast meldt nog eens 76 procent problemen te hebben met het vinden van nieuwe werknemers.

Bron: CNN