Forbo ziet productiviteit stijgen dankzij WMS

Voor het nieuwe distributiecentrum in Assendelft wilde Forbo Flooring zelf een nieuw Warehouse Management Systeem (WMS) bouwen. Noodgedwongen moest de go-live ervan echter uitgesteld worden. Met ondersteuning van Groenewout Consultants uit Breda kon de producent van linoleumvloeren het systeem acht maanden later alsnog met succes in gebruik nemen.

In 2013 opende Forbo Flooring naast de fabriek in Assendelft een nieuw dc van 5500 vierkante meter. Omdat het pand ook wordt gebruikt voor het consolideren van de stromen uit de andere elf fabrieken, slaagt Forbo erin jaarlijks voor miljoenen euro’s aan logistieke kosten te besparen. Een dergelijke operatie vraagt om een slim Warehouse Management Systeem, maar dat bleek niet voorhanden. ‘We beschikten weliswaar over een ERP-systeem, maar dat bood geen volledige ondersteuning voor warehouse management. Het bevatte te weinig intelligentie om onze processen slim aan te sturen’, aldus manager Logistics Kees van de Lagemaat van Forbo.

Maatwerk

Forbo besloot daarom zelf een nieuw WMS te ontwikkelen, net als eerder al was gedaan voor een ander magazijn. ‘Daarmee hadden we goede ervaringen. Het was een gebruiksvriendelijk, eenvoudig ingericht systeem dat snel aan onze eisen kon worden aangepast’, aldus Van de Lagemaat. ‘Natuurlijk biedt de markt goede Warehouse Management Systemen, maar die dwingen je om volgens hun stramien te werken. Met een zelf ontwikkeld systeem kunnen we onze eigen werkwijze volledig blijven volgen’, licht Urban Deering, manager ICS van Forbo, verder toe.

Tijdens de nieuwbouw van het dc moest de implementatie van het WMS echter noodgedwongen losgetrokken worden van de opening van het magazijn. Het nieuwbouwproject was namelijk drie maanden eerder klaar dan gepland. Een goed WMS kon in zo’n kort tijdsbestek niet geïmplementeerd worden. Forbo schakelde daarom de hulp in van Groenewout, dat eerder al het volledige nieuwbouwproject had begeleid.

Productiviteitsstijging

In het voorjaar van 2014 , driekwart jaar na de opening van het dc, werd het WMS alsnog in gebruik genomen, zonder noemenswaardige problemen. Van de Lagemaat: ‘Uiteraard komen na de ingebruikname altijd nog kleine problemen aan het licht, maar die waren al snel opgelost. Na twee weken zagen we al een stijging van de productiviteit.’

Groenewout is inmiddels opnieuw door Forbo ingeschakeld, nu om de tweede fase van de WMS-implementatie te begeleiden. ‘Vanwege de tijd hebben we in de eerste fase niet alle functionaliteiten kunnen ontwikkelen. Met name de ondersteuning op het gebied van retourlogistiek hebben we even laten liggen. Daarnaast zijn we inmiddels weer een half jaar verder en zijn vele nieuwe wensen ontstaan die kunnen bijdragen aan verbetering van de processen’, aldus Van de Lagemaat.

Lees ook het coverinterview met directeur Supply Chain Management Paul de Ruiter, Vice President Supply Chain van Forbo Flooring, in Supply Chain Magazine nr. 1 van februari 2015.