Flexibele bezorgopties webshops grootste logistieke uitdaging

groene bezorging

Het aanbieden van flexibele bezorgopties vormt voor webshops in de Benelux de grootste logistieke uitdaging van dit moment. Zo zijn afhaalpunt- en tijdvaklevering twee voorbeelden van het groeiend aantal opties waaruit de consument tegenwoordig kan kiezen bij het online shoppen. Grote spelers in de markt als Coolblue en Bol.com bieden ruime keuze in bezorgmogelijkheden. Minder grote webshops willen hierin meegaan. Dat meldt SendCloud, de all-in-one verzendtool voor webshops, na onderzoek onder 1172 webshopeigenaren.

Het aanbieden van afhaalpunten in de checkout biedt voor zowel vervoerders als consumenten een voordeel. Vervoerders hebben de mogelijkheid in één keer meerdere pakketten af te leveren en consumenten kunnen het pakket op de gewenste tijd en locatie afhalen. Dit verkleint het aantal mislukte afleverpogingen. Voor 55 procent van de webshops vormt dit dan ook een gewenste bezorgoptie.

Ook tijdvaklevering scoort hoog: 44 procent van de webshops heeft deze optie op de wensenlijst staan. Met 41 procent volgt de optie voor het combineren van meerdere vervoerders. Hierdoor kunnen flexibele bezorgopties gewaarborgd worden. Voor ieder product kan namelijk de meest geschikte vervoerder worden gekozen, zoals PostNL voor brievenbuszendingen en DHL voor Europese zendingen. Een kwart van de online retailers geeft bovendien aan zondagslevering en Same Day Delivery van belang te vinden voor een volledige checkout.

Hogere eisen stellende consument

De uitdagingen waar webshops tegenaan lopen, zijn het gevolg van een steeds hogere eisen stellende consument, zegt Rob van den Heuvel, CEO van SendCloud: ‘De groei in e-commerce brengt grote logistieke vraagstukken met zich mee voor online retailers. Het verzendproces zorgt al gauw voor 20 tot 40 procent van de totale kosten. Daarbij eisen consumenten wereldwijd steeds meer op het gebied van bezorging.’

Volgens Van den Heuvel is de prijs van een product niet meer het belangrijkst bij het maken van de aankoopbeslissing. ‘Het draait om goede service op gebied van bezorging. Hoe snel kan het product op mijn favoriete plek afgeleverd worden? Automatisering van het hele proces biedt voor zowel online retailers als consumenten de oplossing. Enerzijds doordat tijd en geld worden bespaard, anderzijds doordat het pakket sneller wordt afgeleverd.’