Fietskoeriers gedupeerd door Deliveroo

lichte elektrische vrachtvoertuigen

Maaltijdleverancier Deliveroo heeft de arbeidsvoorwaarden van zijn bezorgers flink ingeperkt. Afgelopen zomer gebeurde dat eerst in Nederland en nu zijn ook de Belgische fietskoeriers aan de beurt. Dat meldt het FD van 27 oktober 2017.

Deliveroo beëindigt de samenwerking met de Belgische freelancecoöperatie SMart. De leden van deze coöperatie kunnen aanspraak maken op een gegarandeerd uurloon, een passende (sociale) verzekering en drie uur loonbetaling bij het uitblijven van werk. Hieraan komt nu een einde.

De Belgische maaltijdbezorgers van Deliveroo worden per direct gedwongen om van een vast uurloon over te stappen naar een bedrag per rit. Daarnaast verliezen ze hun status als werknemer doordat ze niet langer in loondienst mogen zijn bij SMart. De maatregel dupeert circa 3800 fietskoeriers.

Flexibel arbeidsmodel

Deliveroo zelf meldt dat het gaat om een test met ‘een flexibeler nieuw arbeidsmodel met freelancers’. In Nederland leidde invoering ervan afgelopen zomer al tot protest van koeriers. Zij verenigden zich in de Riders Union en willen af van losse contracten, het stukloon en het uitblijven van werk zonder doorbetaling van loon.