Fietsenfabrikant Accell piekt na coronadip

Accell

Voor fietsenfabrikant Accell, bekend van merken als Batavus, Koga en Sparta, is de coronacrisis een ware achtbaan. Kampte het bedrijf in eerste instantie als gevolg van de lockdowns nog met een flinke dip, inmiddels worden de verkooprecords gebroken.

Na de corona-uitbraak begin 2020 viel de fietsverkoop weg door lockdowns in Europa, met het stilleggen van de productie en extra bankleningen om te overleven tot gevolg. Maar na mei wakkerde de vraag stormachtig aan, waardoor het bedrijf over heel 2020 de omzet met 17 procent zag stijgen tot 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) komt uit op 74,4 miljoen euro, een stijging van 25 procent.

Het overgrote deel van de winststijging komt voor rekening van extra verkopen van e-bikes en e-cargofietsen, onderdelen en accessoires. Van alle nieuwe fietsen die in Nederland in 2020 over de toonbank gingen, is de helft een elektrisch model. Afgelopen jaar zijn er in totaal 1.045.400 fietsen verkocht, een stijging met 3,8 procent in vergelijking met 2019. In dat jaar werden 1.007.000 fietsen verkocht, blijkt uit cijfers van de Koninklijke RAI Vereniging.

Vertraagde levering fietscomponenten aan Accell

CEO Ton Anbeek van Accell spreekt in Het Financieele Dagblad van ‘sterke resultaten in een turbulent jaar’. Tegelijkertijd waarschuwt de topman voor de onzekerheden die momenteel boven de markt hangen, zoals een vertraagde levering van fietscomponenten uit Azië. Ook stuwt de groeiende vraag de wachttijden voor een nieuwe fiets inmiddels op naar een periode van zes maanden.

Productieketen anders inrichten

Vorig jaar juli liet Anbeek ook weten dat al vóór de coronacrisis een proces in gang is gezet om de productieketens anders in te richten. Een trend die nu versnel zal worden, meent hij. Als gevolg van robotisering en automatisering is het lagelonenvoordeel van productie in Azië namelijk afgenomen. Bedrijven kunnen daardoor net zo goed dicht bij hun afzetmarkt gaan zitten. Gevolg is dat Taiwanese frameproducenten nu ook fabrieken openen in Europa.