FedEx Express heropent road hub in Duiven

FedEx Express

FedEx Express heeft vandaag haar internationale road hub in Duiven heropend. Sinds 2021 is gewerkt aan de herbouw en herinrichting van de hub, met als resultaat een grotere capaciteit, een hogere betrouwbaarheid en een verbeterde werkomgeving voor medewerkers. De opening valt samen met het 50-jarig bestaan van FedEx. Dat kondigde eerder deze maand overigens een reorganisatie aan.

Binnen het Europese road-netwerk van FedEx is Duiven één van de grootste en meest technologisch geavanceerde road hubs. De hub ligt midden in de ‘Blue Banana’, het grote geürbaniseerde en economisch welvarende gebied dat zich uitstrekt van Noordwest-Engeland tot Noord-Italië, en is verbonden met alle andere FedEx-road hubs in Europa. Hierdoor vormt de Gelderse hub de kern van het Europese FedEx-dienstenaanbod.

De 24.000 m2 tellende hub huist in een voormalige TNT-vestiging op een terrein van 148.000 m2. De hub beschikt over een nieuwe, state-of-the-art sorteermachine die ongeveer 200.000 pakketten per dag kan verwerken. Daarnaast is het aantal dock-deuren vergroot en werden operationele verbeteringen doorgevoerd, zoals nieuwe poorten voor snellere toegang en 20 procent meer parkeerplaatsen voor trailers. De totale capaciteit is hiermee drie keer groter dan vóór de verbouwing.

Veiligheid vergroot

Bovendien is de veiligheid van de hub en het buitenterrein vergroot dankzij de volledige scheiding tussen personeels- en operationele activiteiten. Een splitsing in de verwerking van pakketten en de verwerking van vracht zorgt voor meer efficiëntie én meer veiligheid omdat nu minder vorkheftruckbewegingen nodig zijn. Klanten kunnen bij FedEx via één provider en één setup zowel pakketten als vracht verzenden.

‘Het Europese road-netwerk is de kern van onze activiteiten hier en biedt onze klanten zowel een kosteneffectieve als een betrouwbare service via de weg. Duiven vormt het hart van deze service’, aldus Martin Gussinklo, Senior Vice President Europe Road Network FedEx Express.

De nieuwe hub in Duiven is één van de 28 road hubs in het Europese netwerk van FedEx, dat 700 stations, air hubs en gateways verbindt en daarmee wekelijks 50.000 pakketten door 45 verschillende landen vervoert met behulp van meer dan 5400 trucks en trailers. In juni opent in Novara (Italië) ook nog een nieuwe ultramoderne FedEx-hub.

Reorganisatie FedEx

Op 5 april kondigde het jubilerende moederbedrijf een reorganisatie aan. Het wil de werkmaatschappijen samenvoegen tot één organisatie, waardoor efficiëntieverbeteringen ontstaan die het bedrijf beter in staat zullen stellen om aan de veranderende behoeften van klanten te voldoen en uiteindelijk een sterkere, meer winstgevende onderneming op te bouwen. Verwacht wordt dat de reorganisatie FedEx 4 miljard dollar aan permanente kostenbesparingen zal opleveren in het fiscale jaar 2025.

Deze reorganisatie, waarvan de volledige implementatie wordt verwacht in juni 2024, zal uiteindelijk FedEx Express, FedEx Ground, FedEx Services en andere FedEx-werkmaatschappijen samenbrengen in Federal Express Corporation, waardoor één bedrijf ontstaat dat een verenigd, volledig geïntegreerd netwerk in zowel de lucht als op de grond exploiteert. Wel blijft FedEx Freight vrachtvervoer aanbieden als een zelfstandig bedrijf binnen Federal Express Corporation.