Failliete Friese fabriek zat zonder machines
De gloednieuwe fabriek Compakboard in Heerenveen richtte zich op de productie van duurzame vezelplaten. Volgens de initiatiefnemers achter de vezelfabriek hadden die een grote toekomst. Maar voordat er ook maar één vezelpaneel geproduceerd werd, ging de onder-neming eind juni failliet. Door onenigheid tussen het management en een financier ontbrak het de fabriek aan machines. Dat meldt het FD van 6 juli 2017.
Compakboard zou milieuvriendelijke bouwmaterialen gaan maken: panelen op basis van stro die volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar moesten zijn. Een goed alternatief voor houten plaat-materialen als spaanplaat en mdf. Het bedrijf zou op termijn werkgelegen-heid gaan bieden aan 45 tot vijftig medewerkers, op twee productielijnen. Heerenveen zou de opmaat zijn naar Europese vestigingen.
In de zomer van 2014 werd op een aangekocht stuk grond aan de rand van het Internationaal Bedrijventerrein Friesland de eerste paal geslagen. Behalve een productiehal werden ook een opslagloods, een grondstoffen-magazijn en een kantoorpand gebouwd. Het hele fabriekspand kreeg een omvang van 180 bij 40 meter. De totale investeringssom bedroeg 17 miljoen euro.
Onmin
Twee jaar na de oplevering van het pand ging Compakboard failliet. Curator Rimar Goudberg zegt het in zijn praktijk nog niet eerder tegengekomen te zijn. ‘Het pand was allang gereed, maar de machines zijn nooit geïnstalleerd. Het gebouw stond al die tijd leeg.’ Er was volgens hem sprake van onmin tussen het management en de financier van de machines, de leasemaatschappij van ABN-Amro.
De fabriek in Heerenveen maakte gebruik van een licentie van het Britse Compak Systems. Die onderneming ontwikkelt en produceert machinelijnen waar ecologische composietmaterialen op kunnen worden gemaakt. Er zijn al vezelfabrieken operationeel in de Verenigde Staten en Azië. Nederland zou het volgende land worden in de opmars van het ‘groene’ bouwmateriaal.
Financiële steun
Compakboard werd gebouwd met financiële steun van ABN-Amro. Eind juni vroeg de bank het faillissement aan bij de rechtbank in Den Haag. ABN-Amro leende het bedrijf 4,5 miljoen euro voor de bouw van het bedrijfspand. De leasemaatschappij van de bank zou de aanschaf van de machines, ter waarde van 7 miljoen euro, financieren. Compakboard zou de machines in het buitenland aanschaffen.
De initiatiefnemers van de vezelplatenfabriek deden een aanbetaling en er werden zogeheten ‘letters of credits’ ondertekend. Maar de leasemaatschappij haakte af en daardoor zijn de machines nooit geleverd, zegt CEO en grootaandeelhouder Soeniel Nabibaks in het FD. ‘Ik heb geen idee waarom de leasemaatschappij ons uiteindelijk toch geen lening verschafte.’
In beroep
Behalve de bank is ook de provincie Friesland schuldeiser. Het heeft een lening van 1 miljoen euro uitstaan en een borgstelling van ruim een half miljoen. Ook de bouwer van het pand, de Friese aannemer Dijkstra Draisma, heeft 400.000 euro van de bouwsom nog niet ontvangen. Ondernemer Nabibaks zelf heeft 3 ton tegoed. Hij wil beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank dat zijn bedrijf failliet is.