Export van kaas stilgevallen

De Europese zuivelsector heeft flink te lijden van de Russische boycot van zuivelproducten uit de Europese Unie. Circa 250 miljoen kilo kaas uit de EU kan niet langer worden afgezet in Rusland. Nederlandse zuivelbedrijven nemen van deze kaasexport zo’n vijftig miljoen kilo voor hun rekening, meldt FrieslandCampina in het FD van 19 november 2014.

Het Amersfoortse zuivelbedrijf exporteerde vorig jaar voor 190 miljoen euro aan goederen naar Rusland. Een deel van de weggevallen vraag kan het bedrijf opvangen door verkoop in andere markten. ‘Voorheen moesten we op sommige markten nee verkopen. Daar kunnen we nu wel onze producten kwijt’, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

De productie van kaas specifiek voor de Russische markt is momenteel helemaal stilgelegd. Daarmee kunnen ook de productiekosten gedrukt worden. Exacte cijfers over het effect van de boycot op de resultaten voor FrieslandCampina maakt het bedrijf pas volgend jaar maart, bij de presentatie van de jaarcijfers, bekend.