Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Havendebat Rotterdam

woensdag | 12 december 2018 | 8:30h - 13:30h

Havendebat Rotterdam

Woensdag 12 december vindt het jaarlijkse Havendebat Rotterdam plaats. Aan de hand van scherpe stellingen gaan de ‘debaters’ op zoek naar oplossingen om de logistiek in en rondom de haven verder te verbeteren. Ook staan er diverse presentaties op het programma, onder meer van hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Dit jaar staat de aanhoudende hoogconjunctuur centraal. Over deze en andere onderwerpen gaan vervoerders, terminal-operators, havenbedrijf Rotterdam, expediteurs, verladers en andere belanghebbenden met elkaar in discussie. Het debat staat net als vorig jaar onder leiding van BNR-presentator Rens de Jong.

De wereldeconomie is voor een belangrijk deel bepalend voor de overslagvolumes in de haven. De conjunctuurklok van de Nederlandse economie staat op de hoogste positie. Wat betekent dit voor de toekomst? Zet de groei door of wordt 2019 een pas op de plaats? Wat betekent dit voor de import/export en dus de ladingstromen? Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt met de laatste cijfers en geeft inzicht in de economische ontwikkelingen.

Water- en wegvervoer

Niet alleen onderwerpen rondom haven logistiek, maar ook andere actuele logistieke onderwerpen komen aan bod. Zo zorgen de aanhoudende lage-waterstanden voor hogere tarieven in de binnenvaart. Dit heeft als gevolg dat lading een andere weg zoekt en supply chains vastlopen. Is er iets te doen aan dit natuurgeweld en wat zijn de alternatieven voor verladers? Spoor is een alternatief maar wordt nog beperkt ingezet. Wat is er voor nodig om de modaliteiten als partners te laten functioneren? Aansluitend op het debat rondom laag water en mogelijke alternatieven houdt Hans-Willem Vroon van RailGood een keynote over spoor & binnenvaart als strategische partners.

“Laagwater benadrukt de noodzaak voor synchromodaliteit in supply-chains. Er is te grote afhankelijkheid.”

Niet alleen de lage waterstanden laten supply chains vastlopen. Het wegvervoer heeft veel last van de drukte op de Nederlandse snelwegen. Het kabinet is van mening dat kilometerheffing een oplossing is en modal shift zal bevorderen. Wat zijn de ervaringen met kilometerheffing in België en wat kunnen we leren? Marc Geerts, Directeur Corneel Geerts, heeft veel ervaring met wegvervoer in Nederland en België en geeft inzicht. Het debat sluit af met een netwerklunch en de mogelijkheid na te praten over de nieuwe inzichten rond havenlogistiek.

Interesse om deel te nemen aan het debat? Bezoek de website en meld u aan voor het Havendebat Rotterdam.

Gegevens

Datum:
woensdag | 12 december 2018
Tijd:
8:30h - 13:30h
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

LantarenVenster
Otto Reuchlinweg 996
Rotterdam, 3072 MD Nederland
+ Google Maps