Europa moet haast maken met megafabrieken voor accu’s

accufabrieken

Europa heeft minstens tien megafabrieken voor de bouw van accu’s voor elektrische auto’s nodig om ook op termijn aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Volgens eurocommissaris Maros Sefcovic moet er daarom – ook vanuit de overheid – haast worden gemaakt met investeringen.

Er is sprake van een grote achterstand bij het produceren van accu’s in Europa. De productie komt momenteel vooral voor rekening van Aziatische en Amerikaanse ondernemingen. Bekend is ook een project van Tesla in Nevada. Elon Musk is daar bezig met de realisatie van een fabriek met een capaciteit van 35 gigawattuur per jaar.

In Europa zijn de bedrijven nog lang niet zover. EU-commissaris Sefcovic streeft er echter naar dat in 2025 een jaarlijkse capaciteit van 100 gigawattuur wordt gehaald. Hij spoort de lidstaten daarom aan tot samenwerking. ‘De Europese markt is nog steeds heel erg gefragmenteerd. We moeten veel meer samen doen.’

Staatssteun

De productie van batterijen in Europa zou om die reden tot een project van gezamenlijk strategisch belang gemaakt moeten worden, hetgeen allerlei vormen van staatssteun mogelijk maakt. Ook Nederlandse technologiebedrijven als chipproducent NXP en maker van snelladers Heliox zullen daar naar verwachting van kunnen profiteren.

Bron: FD