EU Ecolabel helpt Praxis-klanten duurzaam te kiezen

EU Ecolabel

Praxis introduceert een EU Ecolabel om klanten te helpen bij het maken van duurzamere keuzes in de winkel. Uit onderzoek van de bouwmarkt blijkt namelijk dat klanten duurzaamheid bij hun aankopen belangrijk vinden, maar moeite hebben te bepalen welke producten daadwerkelijk de betere keuze zijn. Het EU Ecolabel – te herkennen aan het logo met de bloem – moet hen daarbij helpen.

Uit onderzoek van Praxis blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk acht. In datzelfde onderzoek geeft ruim 50 procent aan het van belang te vinden dat een bouwmarkt zich bezighoudt met MVO. Klanten hebben echter problemen met het identificeren van duurzame producten. Om daar verandering in te brengen, zijn de duurzamere producten van Praxis voortaan onder andere te herkennen aan het EU Ecolabel op de verpakking.

Officieel milieukeurmerk non-food

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en stelt eisen aan de hele levenscyclus van het product. Dit begint bij de grondstoffen en gaat verder met de productie en verpakking, de distributie, het gebruik en het einde van de levensduur, wanneer het product wordt weggegooid of gerecycled. Het label geeft aan dat het product een verminderd negatief effect heeft op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen.

Om het keurmerk te ontvangen, moeten producten aan een uitgebreide lijst van criteria voldoen, waaronder de beperking van het gebruik van gevaarlijke stoffen en de bevordering van recycling. De criteria zijn zo gedefinieerd dat 10 tot 20 procent van de meest milieuverantwoorde producten op de markt kunnen voldoen aan deze criteria. Het biedt volgens Praxis zo een betrouwbare indicatie voor klanten die op zoek zijn naar duurzamere producten.

Barrières wegnemen

‘Het verkopen van producten met het EU Ecolabel past goed bij onze duurzaamheidsambities. We willen onze klanten namelijk niet alleen voorzien van hoogwaardige en duurzame producten, maar hen ook helpen bij het maken van bewuste keuzes en de barrières hierbij wegnemen’, zegt Maarten Ramp, Director Quality, Product Compliance & Environmental Social Governance bij Maxeda. Bij Praxis zijn inmiddels meer dan 500 producten met het EU Ecolabel verkrijgbaar.