Erik Botter wint verkiezing Supply Chain Professional 2012

Erik Botter van Pearle Benelux is op woensdag 6 juni 2012 verkozen tot Supply Chain Professional 2012. In zijn functie als Director Purchasing & Logistics won Botter van de twee andere finalisten: Hylke de Cock, Vice President Business Transformation bij Philips en Tjebbe Smit, Vice President Manufacturing & Logistics Machines bij Océ Technologies.

Op woensdag 6 juni 2012 was de finaledag van de jaarlijkse verkiezing Supply Chain Professional, dit jaar wederom boord van de afgehuurde Spido-boot James Cook die rond Groot-Rotterdam voer. Aan boord voerden de deelnemers tijdens verschillende korte sessies onder leiding van experts gesprekken met de genomineerden. Rond de klok van twee meerde de boot aan in Schiedam voor een bedrijfsbezoek aan Huisman Equipment. Daarna volgde nog een laatste plenaire paneldiscussie met alle finalisten en tot slot konden de deelnemers meestemmen om de winnaar aan te wijzen.

Erik Botter is het nieuwe boegbeeld dat het vakgebied volgens uitgever/hoofdredacteur Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine zo hard nodig heeft. ‘Ik ga het komend jaar mijn uiterste best doen om supply chain management beter op de kaart te zetten’, zei de directeur purchasing & logistics van Pearle Benelux in zijn dankwoord.

Het winnen van de verkiezing maakte emoties los bij Botter. ‘Ik had deze titel niet verwacht, ook omdat mijn tegenkandidaten twee vice-presidents zijn met een wereldwijde verantwoordelijkheid. Ik ben alleen maar verantwoordelijk voor de Benelux.’

Dat de finale plaats vond op een boot in het Rotterdamse havengebied, gaf zijn titel extra glans. ‘Ik heb hier tien jaar van mijn leven gewoond. Mijn twee kinderen zijn hier geboren. Bovendien heb ik wel wat met water. Rotterdam heeft altijd een warm plekje in mijn hart gehad.’

Botter ontving een wisseltrofee, een medaillon en een zakelijke taaltraining op maat en naar keuze, aangeboden door event partner DnA Languages. Van PwC Nederland, een van de hoofdsponsors, ontving hij een teamtraining: de Leagile Game. Dit spel is een uitgebreide bedrijfssimulatie voor hersentraining en teambuilding om bedrijven te helpen hun bedrijfsprocessen en de essentie ervan te heroverwegen.

Winnaars voorgaande jaren
Supply Chain Magazine en BLMC organiseren de verkiezing van de Supply Chain Professional voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Edwin van der Meerendonk, Vice President European Operations bij Walt Disney, was degene die de titel in 2008 voor het eerst mee naar huis nam. Daarna volgde John van Dongen , Director Demand Flow Planning & Scheduling Europe bij Electrolux Home Products in 2009 en afgelopen jaar won Erik Brouwer, Director Supply Chain Management North-West Europe bij Perfetti Van Melle. Afgelopen jaar is Frank Schaapveld, Senior Director Supply Chain EMEA bij Medtronic, uitgeroepen tot winnaar.

Voorselectie
Na een zeer intensieve, professionele assessment op 18 april door werving- & selectiebureau BLMC en uitgebreid juryberaad op 23 mei 2012 koos de jury de drie finalisten. De assessments voor deze selectie bestonden uit een test van capaciteiten (intelligentie), een competentietest, een persoonlijkheidstest, een arbeidsproef in de vorm van een businesscase en een presentatie voor een groep.

Bij de beoordeling van de vijf kandidaten lette de jury op drie aspecten: hoofd, hart en handen. Hoofd staat voor de theoretisch kennis die de kandidaten hebben. Handen staat voor de praktische vaardigheden, zoals ze die bijvoorbeeld hebben kunnen toepassen in de business case over Kinoa. ‘Met hart bedoelen we de persoon zelf. Wat is de kandidaat voor een persoon, en past dat bij het profiel dat wij van een supply chain professional hebben’, aldus de juryvoorzitter.

Een verslag van de finaledag volgt.