‘Ericsson zet productie in thuisland Zweden stop’

Na 140 jaar zou telecomfabrikant Ericsson willen stoppen met de productie in thuisland Zweden. Dat meldt Svenska Dagbladet op 21 september 2016, zich daarbij baserend op interne documenten. Ericsson is volgens de krant uit Stockholm voornemens ook de laatste twee fabrieken in eigen land te sluiten.

Ericsson, dat apparatuur voor telecomnet-werken maakt, heeft het al een tijd moeilijk, bericht ook De Volkskrant op 22 september 2016. Het bedrijf kampt met een stagnerende vraag, omdat veel landen al beschikken over de modernste mobiele netwerken. Ook kampt het bedrijf met stevige concurrentie, van onder meer het Finse Nokia en het Chinese Huawei. Bij Ericsson werken nu nog circa 120.000 mensen, waarvan 17.000 in Zweden.

In 2014 startte Ericsson al een groot bezuinigingsprogramma om de kosten omlaag te krijgen. Het doel om in 2017 een kostenbesparing van 939 miljoen euro te bereiken, bleek eerder dit jaar echter onvoldoende. Afgelopen zomer werd het besparingsdoel verder opgeschroefd, omdat de financiële resultaten ondermaats bleven. Volgens De Volkskrant is intussen besloten de voorgenomen bezuinigingen te verdubbelen.

Reparatie van telegraaftoestellen

Ericsson heeft in een reactie laten weten dat door reorganisaties wereldwijd banen komen te vervallen, en dat Zweden daarbij niet wordt uitgezonderd. Om hoeveel banen het precies gaat en hoe de pijn wordt verdeeld, wil het bedrijf eerst per land bespreken met vakbonden en personeel. Mocht Ericsson inderdaad stoppen met de productie in Zweden, dan betekent dat een eind aan 140 jaar historie: Magnus Ericsson begon in 1876 met de reparatie van telegraaftoestellen.