End-to-end visibility in zeevracht

Forto

Softwareontwikkelaar FourKites heeft Dynamic Ocean geïntroduceerd, een visibility-oplossing die naar eigen zeggen het end-to-end management van internationale zeevracht verbetert. Voordelen van Dynamic Ocean zijn onder meer een versnelde goederenstroom door drukke havens en vermindering van kosten van overliggeld (detention & demurrage).

De Dynamic Ocean-oplossing komt voort uit technologieën die verkregen zijn door de overname door FourKites van Haven Inc., actief in internationale zeevracht, documentbeheer en tracking. Dynamic Ocean dekt volgens het bedrijf 99 procent van het wereldwijde containervervoer naar meer dan 750 havens en biedt vergaande visibility op zeevracht.

Uitgebreide application programming interfaces (API’s) maken het delen van gegevens mogelijk tussen Dynamic Ocean en andere essentiële verladersystemen, waaronder TMS- en ERP-platforms. De belangrijkste mogelijkheden liggen daarbij op het gebied van geavanceerd documentbeheer en samenwerkingsfuncties, trackingmogelijkheden, inzicht in boekingen, complete end-to-end tracking en betere inzichten en analyses.

In de internationale zeevracht zijn documentvereisten, tariefbeheer en boekingen omvangrijk en complex. Inefficiënt en traag beheer leidt tot niet-begrote kosten en ontevreden klanten. Dynamic Ocean biedt transparante transport­schema’s en actuele documentatie, terwijl ook bijna real-time inzicht wordt geboden in de status van opdrachten.

Het platform beperkt daarmee de risico’s van detention & demurrage, aldus het bedrijf. ‘Zeevracht is buitengewoon complex; tenminste zes verschillende partijen zijn betrokken bij een enkele container en de omslachtige document-workflows kunnen meer dan 70 procent van de detention & demurrage veroorzaken’, aldus Mathew Elenjickal, oprichter en CEO van FourKites.

Eigen algoritme

FourKites werkt met een eigen algoritme om de aankomsttijden van zendingen te berekenen. Haar netwerk telt miljoenen apparaten voor global positioning of electronic logging (GPS/ELD) in meer dan 176 landen en omvat alle vervoersvariabelen, inclusief vrachtwagenlading, less than truckload (LTL), zee-, spoor-, luchtvracht, intermodaal vervoer, koeriers- en pakketdiensten. Ook biedt het real-time visibility op het buitenterrein. FourKites heeft dagelijks 1 miljoen ladingen en meer dan 100 miljard dollar waarde aan vracht onder beheer.