Emmen krijgt ‘shared smart factory’

Het voormalige Philips-pand in Emmen biedt sinds begin dit jaar onderdak aan een nieuwe fabriek. Added werd door Chezz Partners in Breda als ‘shared smart factory’ opgezet. Het biedt andere bedrijven de mogelijkheid om door middel van robotisering en automatisering diverse producten op grote schaal te produceren.

De eerste klant van Added is het dochterbedrijf van Chezz, Sustainder, een fabrikant van slimme lichtmasten. Die is de productie in Emmen met 22 werknemers gestart. Added heeft zelf achttien werknemers in dienst. In totaal twintig van hen hadden eerder een dienstverband bij Philips. Added is in gesprek met meer gegadigden en rekent op termijn op zeker honderd arbeidsplaatsen.

Added is naar Emmen gehaald om banen te scheppen na de sluiting van de Philips-fabriek. Chezz heeft 5,6 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. Het ministerie van Economische Zaken, de provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben 3,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij nam bovendien een minderheidsaandeel in Sustainder.

Incubator

Bij Added kunnen bedrijven terecht die ideeën hebben voor een nieuw product of productieproces, maar die niet beschikken over de kennis, apparatuur en tijd om het idee zelfstandig verder uit te werken. Added beschikt ook over een incubator. Bedrijven kunnen daar samen met deskundigen onderzoeken, testen en ontwikkelen. De testproductie en de uiteindelijke echte productie vindt plaats in de ‘shared smart factory’.