Elke week hetzelfde eten

Momenteel ligt het boek The Rosie Project van Graeme Simsion in dikke stapels in iedere boekwinkel. Een uiterst vermakelijk boek over een professor in de genetica, Don Tillman, die onderzoek doet naar het syndroom van Asperger. En, zonder dat hij het door heeft, zelf ook wel enige symptomen van deze vorm van autisme vertoont. Zonder het met zoveel woorden te zeggen, heeft Don een gouden tip voor elk productiebedrijf.

Een van Don’s ‘symptomen’ is namelijk dat hij het Standardized Meal System hanteert. Concreet komt het erop neer dat Don op elke dag van de week precies hetzelfde kookt. Zo kookt hij bijvoorbeeld elke dinsdag een salade van rivierkreeft, mango en avocado. Dit gestandaardiseerde kooksysteem biedt hem tal van voordelen. Hij heeft de voedingswaarde van de gerechten geoptimaliseerd, hij hoeft geen tijd te verdoen met het opstellen van boodschappenlijstjes en hij hoeft nooit eten weg te gooien. Zelfs de indeling van de keukenkastjes heeft hij geoptimaliseerd. Tenslotte, ook niet onbelangrijk, heeft Don de bereiding inmiddels geperfectioneerd, zodat hij Michelin-ster waardige gerechten kookt in zijn eigen keuken.

Rhythm wheel

Don’s keuken is een prima analogie voor een productieomgeving. Ook daar biedt een Standardized Meal System tal van voordelen. Al heet het dan meestal geen Standardized Meal System, maar een rhythm wheel. Door het produceren in een vast rhythm wheel kunnen onnodige omstellingen worden voorkomen. Door het leereffect kan de lijnsnelheid stijgen, omstellingen worden verkort, neemt de output toe en wordt deze stabieler en voorspelbaarder. Hierdoor neemt de kans op fouten af, stijgt de kwaliteit en kan de voorraad verder worden geoptimaliseerd. Daarnaast hoeft de organisatie ook geen tijd meer te verspillen aan planningswijzigingen en brandjes blussen, maar kan zij zich richten op belangrijkere zaken, zoals optimalisatie.

Bij mij thuis zal ik het Standardized Meal System niet snel invoeren. Elke week hetzelfde eten, is maar saai. Ik wissel de gerechten dus af en accepteer dat ik voedsel verspil, tijd verdoe met boodschappen doen en dat mijn keuken soms in een grotere staat van chaos verkeert dan die van The Swedish Chef. Maar in een productieomgeving is saai synoniem aan goed, is voorspelbaarheid een voorwaarde voor optimalisatie en draagt chaos zelden bij aan het resultaat. In dat geval is zo’n Standardized Meal System dus zo gek nog niet…

Bas van Velzen,
Senior Business Analist bij Involvation