Elek Rides zet Amsterdamse chauffeurs in als personal shopper

Elek Rides

Elek Rides, een nieuwe aanbieder van shared ride services via een app, is de start van haar activiteiten in de hoofdstad begonnen met een bezorgservice voor boodschappen. De tijdelijke service werd gestart om Amsterdamse chauffeurs te helpen die vanwege de Covid-19-crisis weinig of geen passagiersritten hebben. Als personal shopper halen de chauffeurs nu boodschappen in een supermarkt naar keuze en leveren die binnen een uur bij de voordeur af. En dat zonder uitstoot van CO2.

Simo Mykkänen, eigenaar van Elek Rides, werkt al enkele maanden aan de lancering van het bedrijf  in Amsterdam. Elek Rides is al succesvol in Finland en het is de missie van Mykkänen om meer duurzaam transport voor betaalbare prijzen in grote Europese steden beschikbaar te maken. Tijdens het opstarten van de activiteiten van Elek Rides in Amsterdam kwam Mykkänen met veel taxichauffeurs van elektrische wagens in contact die enthousiast waren over zijn organisatie en ideeën.

‘Helaas kwamen we kort daarna in de huidige crisisomstandigheden terecht. Ik heb deze tijdelijke boodschappenservice bedacht om chauffeurs van elektrische wagens te helpen in – een gedeelte van – hun inkomen te voorzien. Nu we in Nederland de eerste tekenen zien dat onder andere door de afname van (vlieg)verkeer en andere vervoersmaatregelen het klimaat minder belast wordt, is een elektrisch vervoersmiddel de beste manier om boodschappen thuis te krijgen als je zelf de deur niet uit kan of mag en geen andere hulp hebt’, aldus Mykkänen.

Boodschappen snel in huis

De boodschappenservice is bedoeld voor iedereen in Amsterdam die niet naar een lokale winkel kan of wil vanwege de maatregelen in verband met de coronacrisis. Wanneer een chauffeur de boodschappen gaat halen, worden deze binnen 60 minuten afgeleverd bij de voordeur van de besteller. Deze speciale service is vooral handig als boodschappen snel in huis moeten zijn, want de aflevering van onlinebestellingen bij supermarkten duurt door overbelasting momenteel veel langer dan normaal.

De klant stuurt na acceptatie van de rit de boodschappenlijst en supermarkt naar keuze via SMS of WhatsApp aan de chauffeur. De ritprijs à €27,90 wordt via de Elek-app van tevoren betaald en de boodschappen worden bij aflevering via een mobiele pinautomaat afgerekend. Dit apparaat wordt na elke rit gereinigd. Als de boodschappenservice op termijn door wijzigende omstandigheden en maatregelen overbodig is, gaan chauffeurs via de app over op passagiersritten.