Eigen luchtvaartvloot voor Amazon

Amazon neemt een eigen, twintig Boeings tellende vloot in gebruik. De internetgigant zegt zo minder afhankelijk te willen zijn van pakketbezorgers FedEx en UPS. Volgens het AD van 12 maart 2016 wordt echter ook volop gespeculeerd of Amazon beide bedrijven niet gewoon pootje wil lichten.

Amazon gaat twintig Boeings 767 van Air Transport Service Group huren, waarin het als onderdeel van de deal ook een belang van bijna 20 procent kan nemen. Als officiële reden geeft Amazon aan minder afhankelijk te willen zijn van pakketbezorgers FedEx en UPS. Vooral in drukke periodes als rond de kerst levert dat de nodige vertraging op in de aflevering van pakketjes.

Analisten denken echter dat er meer achter steekt. Zij verwachten dat Amazon de hele distributieketen in handen wil nemen. Dat geeft de internetgigant meer controle over de levertijd en de kosten. De voornaamste slachtoffers van die move zullen uiteraard de huidige bezorgpartners zijn, FedEx en UPS.

Dragon Boat

Een door persbureau Bloomberg onderschept rapport van Amazon uit 2013 bevestigt de analisten in die zienswijze. In het rapport wordt onder de codenaam Dragon Boat gefilosofeerd over een globaal bezorgnetwerk ‘dat controle heeft over de goederenstroom van fabrieken in China en India tot de drempels van klanten in Atlanta, New York en Londen’. Leveranciers zouden niet langer zakendoen met DHL, FedEx of UPS, maar rechtstreeks met Amazon.

Het nieuws over de vliegtuigvloot past volgens de analisten in dat plaatje. Ook omdat Amazon recent meer stappen zette op logistiek gebied. Zo werden eind vorig jaar al duizenden trucks aangeschaft voor de Amerikaanse markt, om goederen van het ene naar het andere distributiecentrum te kunnen brengen, aldus het AD.