Eerste Europese Tesla-fabriek komt in Berlijn

Tesla

Berlijn gaat aan de haal met de eerste Europese fabriek van Tesla. In de omgeving van de in aanbouw zijnde luchthaven Berlin Brandenburg zal straks ook de ‘gigafabriek’ van de autoproducent verrijzen. Dat onthulde Tesla-topman Elon Musk dinsdag 12 november in de Duitse stad bij de prijsuitreiking van het Gouden Stuurwiel, een prijs die aan zijn bedrijf werd toegekend. Nederland vist achter het net.

Tesla maakt zich al jarenlang sterk voor de realisatie van een grote fabriek in Europa. De Amerikaanse autofabrikant heeft al twee productielocaties in de Verenigde Staten, een derde fabriek in China is momenteel in aanbouw.

Lobby Nederland

Elon Musk liet in het verleden herhaalde malen weten op zoek te zijn naar een goede locatie. Diverse landen meldden zich, maar de definitieve keuze bleef lang uit. Ook in Nederland werd druk gelobbyd voor het binnenhalen van de Tesla-fabriek.

De keuze voor Brandenburg is verrassend, omdat Musk eerder een voorkeur uitsprak voor een locatie nabij de Franse grens. In de gigafabriek moeten straks grote aantallen elektrische auto’s, accu’s en aandrijfsystemen geproduceerd gaan worden.

Druk op Duitse autofabrikanten

Musk verklaarde de keuze voor Berlijn met lovende woorden voor de kwaliteit van de Duitse auto-industrie. In Duitsland werd verheugd gereageerd op het nieuws, al verhoogt de komst van Tesla ook de druk op de eigen autofabrikanten.