Een vreemde taal in drie maanden

Negentig procent van de Nederlanders kan een gesprek voeren in het Engels. Maar volgens de EF English Proficiency Index scoort Denemarken met een score van 69.30 net iets hoger dan Nederland. Deze score is een geteste evaluatie van de Engelse vaardigheden onder werknemers. Ook denken veel Nederlanders goed Duits te kunnen spreken, maar blijkt in de praktijk dat het daar nog behoorlijk aan schort.

Het helpt enorm bij het zakendoen in het buitenland dat je de taal in het desbetreffende land spreekt. Maar een nieuwe taal onder de knie krijgen lijkt enorm veel werk, waardoor veel managers en ondernemers toch maar teruggrijpen op het Engels.

Dat het toch mogelijk is om snel vloeiend een vreemde taal te leren spreken, heeft de Amerikaan Gabriel Wyner overtuigend aangetoond. Als operazanger moest hij leren vloeiend Italiaans, Frans, Russisch en Duits te spreken. Over hoe hij hierin is geslaagd, heeft hij het boek ‘De taalhacker’, oorspronkelijk getiteld ‘Fluent Forever’, geschreven.

Wyner schrijft in zijn boek dat zijn methode bestaat uit verschillende praktische onderdelen die hij zelf in de praktijk heeft toegepast. Hij ontdekte dat er drie basisregels voor taalverwerving zijn. Je moet beginnen met de uitspraak, wat hij tijdens zijn conservatoriumopleiding heeft geleerd. Zijn tweede regel zegt dat je niet moet vertalen.  De derde regel stelt dat je moet gebruikmaken van een zogenaamd intervalherhalingssysteem, wat hij heeft opgepikt uit taalblogs. Als je de 625 meest voorkomende concrete zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden in een bepaalde taal leert, dan kun je bijna zeventig procent van de teksten begrijpen. Wyner beschrijft in zijn boek dat je deze veelvoorkomende woorden kunt leren door zogenaamde flashcards te maken door in de gratis software Anki met een afbeelding uit Google een woord te visualiseren.

Leertijd

Gelukkig geeft Wyner uitgebreid antwoord hoe lang je er over doet om een taal te leren. Uiteraard hangt dit af hoe taalgevoelig je bent. In drie maanden leerde hij Frans op een comfortabel niveau met dagelijks een uur huiswerk. Een moeilijke taal als Russisch duurde twee keer zo lang. Voor een exotische taal met vreemde tekens moet je viermaal zo veel tijd rekenen als Frans.

Voor internationaal georiënteerde managers die een vreemde taal willen leren, is dit boek een absolute eye-opener en aanrader. Eigenlijk zou het Nederlandse onderwijs deze methoden moeten omarmen.

‘De taalhacker’, Gabriel Wyner • Uitgeverij Maven Publishing, 352 blz., €19,50
Oordeel: ✩ ✩ ✩ ✩ ✩