Eén op de vijf mkb’ers al geconfronteerd met CSRD-verplichtingen

Bijna een vijfde van de mkb-ondernemers in Nederland heeft nu al te maken met de verplichtingen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), hoewel ze nog niet direct rapportageplichtig zijn. De richtlijn is bij de meeste ondernemers echter nog onbekend, blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Motivaction.
Door de Europese CSRD-richtlijn worden grote bedrijven verplicht hun duurzaamheidsinspanningen voor de hele supply chain te rapporteren. Hoewel steeds meer mkb’ers indirect met de richtlijn te maken krijgen, heeft slechts 40 procent ervan gehoord. Onder zzp’ers is dat zelfs maar 20 procent. Daarnaast is slechts 32 procent van de mkb’ers ervan op de hoogte dat de regels vanaf 2026 ook voor het beursgenoteerde mkb gaan gelden.
Het onderzoek, uitgevoerd onder 404 mkb-bedrijven en 276 zzp’ers, toont dat ondernemers zich zorgen maken over de gevolgen van de CSRD. Zo vreest 66 procent een toename van de administratieve lasten. Ook is 58 procent bang voor extra regeldruk. 57 procent verwacht bovendien in de toekomst (nog) strengere regelgeving. Toch wordt duurzaam ondernemen wel breed gedragen; 54 procent van de mkb’ers onderneemt inmiddels op een actief duurzame manier.
Voorbereiding op CSRD blijft achter
Veel ondernemers nemen al duurzame maatregelen, zoals duurzaam energiegebruik (47%), milieubewuste producten en diensten (41%) en duurzame mobiliteit (41%). Slechts 27 procent kijkt naar duurzaamheid in de hele productieketen. ‘Dit is juist een kernonderdeel van de CSRD. Het gaat ook om wat er gebeurt bij je leveranciers en afnemers. Hier moet dus een verandering plaatsvinden. Want als klanten moeten rapporteren, moeten deze ondernemers dat ook. Dat geldt nu natuurlijk al voor één op de vijf mkb’ers’, waarschuwt Jade Karthaus, hoofdredacteur bij MKB Servicedesk.
De voorbereiding op de CSRD blijft echter achter. Slechts 35 procent heeft systemen voor verslaglegging, waarvan slechts een kwart geschikt is voor CSRD-rapportage. ‘Ik zie, ook in ander onderzoek, dat veel ondernemers vooral bezig zijn met hun passie en pas betrekkelijk laat reageren op wat er van buiten komt’, aldus Rob Doornbos, Senior Research Consultant bij Motivaction. ‘Ik snap dat dat gebeurt, maar je riskeert in een snel veranderende wereld dat je achter de feiten aan blijft lopen. Misschien ligt hier een handschoen klaar voor organisaties als branche- en beroepsverenigingen, maar ook voor mediapartijen.’
Visie op duurzaamheid formuleren
Mkb’ers doen er goed aan zich nu al voor te bereiden. Dit kan door een visie op duurzaamheid te formuleren, beschikbare data te inventariseren en te controleren of klanten of leveranciers al CSRD-informatie opvragen. Veel ondernemers zoeken hulp bij een duurzaamheidsrapportage. 57 procent van hen geeft aan behoefte te hebben aan software en praktische hulpmiddelen om de rapportage makkelijker te maken. Bedrijven die al rapporteren, besteden hier gemiddeld 42,5 uur per jaar aan. Bijna twee derde (62%) huurt hier externe experts voor in.
‘De uitdaging is om de duurzaamheidsrapportage werkbaar te houden voor kleinere ondernemers. Zij hebben niet de capaciteit in huis die grootbedrijven hebben. De extra administratieve lasten wegen in het mkb dus zwaarder. We moeten deze ondernemers daarom goed faciliteren met praktische software’, aldus Karthaus.