Een nieuwe tas

Soms heb ik van die dagen dat het lijkt alsof ik mijn hele inboedel met me meesjouw als ik naar kantoor loop. Paperless blijkt dan toch niet zo paperless en de laptop is ook net iets te zwaar (2,5 kilo). Op weg naar huis stopt iemand dan ook nog een rapportje in mijn handen, zodat ik echt niet meer langs de sportschool hoef om mijn biceps te trainen. Waarom neem ik nog zoveel mee en beter nog: hoe voorkom ik dit? Er zijn vele manieren om dit te voorkomen en de beste tip die ik kreeg was het kopen van een nieuwe, kleinere tas.

Zou diezelfde tactiek ook helpen om in deze tijden van economische onzekerheid voorraden te reduceren? Onlangs bezocht ik een bedrijf dat de wind even niet mee had. Het kampte met hoge voorraadkosten, onder meer door een afnemende vraag. Hoe ga je daarmee om? Doe je dan meer dan alleen het aanpassen van je voorraad op het nieuwe vraagniveau? Verklein je dan bijvoorbeeld ook je tas? Wat mij betreft wel.

Opschonen van je voorraad, herberekenen van benodigde veiligheidsvoorraad, maar ook portfoliorationalisatie kunnen helpen om (op termijn) vierkante meters af te stoten. Dat is wat we ook bij het genoemde bedrijf deden. De keuze is gemaakt om een magazijnlocatie af te stoten. Het gevolg: een, nu nog overvol, maar sterk gereduceerd magazijn met de juiste producten op voorraad. Een magazijn dat klaar is voor de toekomst zoals een kleinere tas ook groot genoeg is als je het rapport even niet aanpakt en alleen meeneemt wat je die dag of avond echt gaat gebruiken.

Al met al een fikse klus waarbij het afscheid nemen van producten de lastigste is gebleken. Afschrijvingen en nee verkopen wil men voorkomen ten koste van het beheersbaar houden en minimaliseren van het magazijn. In mijn ogen niet de juiste keuze. Juist de portfoliodiscussie levert het meest op omdat je vanuit alle invalshoeken de voorraad bekijkt. Niet alleen voorraadkosten worden meegenomen, maar ook marges en klanten; ik heb mijn agenda van 2009 ook niet meer bij me, dat levert niets op.

Ondertussen heb ik de kleinere tas, maar ook een kleinere laptop aangevraagd, zodat ik geen afscheid hoef te nemen van een deel van mijn grote hoeveelheid documenten. Ik besef dat deze oplossing in de huidige supply chain-praktijk minder uitvoerbaar is.

Door Bas Voeten, director PwC