Edwin de Jonge van Avebe: ‘De cirkel is bijna rond’

‘Écht een leuk bedrijf. Internationaal en toch klein genoeg voor korte lijnen. Het biedt ruimte tot ondernemerschap, je kunt meetbaar bijdragen aan het bedrijfsresultaat.’ Edwin de Jonge heeft het al twintig jaar naar zijn zin bij aardappelzetmeelfabrikant Avebe, sinds begin 2012 als directeur logistiek, inkoop en energietoevoer. ‘Hier kun je jezelf ontwikkelen. Wat mezelf betreft, na de herinrichting van de sales & operation planning zitten we nu volop in de verbetering van de logistieke infrastructuur rondom onze productie. Dat zijn cruciale processen die een relevante bijdrage in de kostprijs leveren.’

 
Ruim drie miljoen ton aardappelen. Avebe verwerkt dit aantal jaarlijks tot ruim 1200 zetmeel- en eiwitproducten voor levensmiddelen, papier, bouwmaterialen, textiel, diervoeding en kleefstoffen. De onderneming zegt hiermee veruit ‘s werelds grootste producent van aardappelzetmeel te zijn.

Het Aardappelzetmeel Verkoop Bureau (AVB) stamt uit 1919. Nog altijd is het een coöperatie waaraan nu ruim 2600 Nederlandse en Duitse boeren zijn aangesloten, zij hebben de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid. Avebe realiseerde vorig jaar met 1350 medewerkers een bruto-omzet van bijna 600 miljoen euro en een nettoresultaat van 32 miljoen. Het hoofdkantoor staat in Veendam. Productielocaties zijn er in Ter Apelkanaal, Gasselternijveen, Foxhol, de Noord-Duitse plaatsen Dallmin en Lüchow en het Zweedse Malmö. De fabrieken halen het zetmeel uit de aardappelen en verwerken ze tot derivaten, toegespitst op bijvoorbeeld gebruik in voeding of kleefstoffen. Innovatiedochter Solanic onderzoekt nieuwe gebruiksmogelijkheden; het eigen kweekbedrijf Averis richt zich op veredeling van de zetmeelaardappelen zelf. Als wij ze zouden eten, blijven de kaken op elkaar staan, belooft Edwin de Jonge.

Avebe zet haar producten wereldwijd af bij circa 3500 klanten en beschikt over eigen verkoopkantoren in Nederland, Duitsland, Zweden, Turkije, China, Japan, Taiwan en Singapore. Edwin de Jonge is met zeventig medewerkers verantwoordelijk voor supply chain; inkoop van energie, chemicaliën, alternatieve grondstoffen en onderhoudsartikelen; en de planning voor verkoop en productie.

Dus jullie zijn flink aan ’t investeren. Geen last van de crisis?

‘Die gaat ons natuurlijk niet voorbij, maar ongeveer zestig procent van onze omzet is bestemd voor voeding, per definitie minder gevoelig voor economische recessie. Mensen blijven eten. Daarnaast opereren we mondiaal, ruim negentig procent buiten Nederland, veertig buiten Europa. Food groeit met name in Azië, Rusland en Zuid-Amerika. Toch is het vooral een heel bewuste keuze van Avebe om nu te investeren. Voor de laatste projecten in de logistieke infrastructuur werken we met een financierder van wie we leasen met de intentie om aan te kopen. Als de recessie voorbij is, hebben we een flinke voorsprong opgebouwd.’

Dit jaar moeten jullie het voor het eerst echter ook nog stellen zonder steun van de EU. Hoe ingrijpend is dat?

>> Lees verder in SCM 2 -2013 op de iPad

>> Lees verder in SCM 2 – 2013 op de Android